Društvo

Korajlić o usvojenom Nacrtu "Kriminalizacija klevete šalje poruku da je nepoželjan svako ko ne odgovara vlasti" (VIDEO)

Usvajanje Nacrta zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona Republike Srpske kojim se kriminaliziraju kleveta i uvreda izazvalo je brojne reakcije.

Korajlić o usvojenom Nacrtu  "Kriminalizacija klevete šalje poruku da je nepoželjan svako ko ne odgovara vlasti" (VIDEO)
FOTO: HAYAT MEDIA BIH/YOUTUBE/SCREENSHOT

Ivana Korajlić, izvršna direktorka Transparency Internationala BiH za Hajat je komentarisala odluku Narodne Skupštine Republike Srpske.

Kako je kazala, sama namjera da se kriminalizuju kleveta, uvreda i druge odredbe koje su stavljene u Krivični zakonik su od starta problematični.

– Bez obzira šta se desilo u javnoj raspravi, da li oni smanjivali sankcije, da li trgovali pojedinačnim odredbama… Od početka upozorenja i medijskih organizacija, organizacija civilnog društva, međunarodnih organizacija, upozorenja izvjestilaca UN, Savjeta Evrope… Ide u tom pravcu da ovo ne smije biti predmet krivičnog zakonodavstva i na kraju krajeva da neće uticati samo na medije, novinare, nevladine organizacije, već na svakog građanina koji dijeli bilo kakve informacije, ili iznosi bilo kakve stavove. Ono što smo od početka upozoravali jeste da su prekršene i procedure vezane za izradu zakonskih propisa, obmanjena je javnost u smislu toga da je bio objavljen nacrt na koji nije bilo komentara – govori.

Ističe da je posebno problematično što imamo izjave predstavnika različitih političkih partija koji su dio vladajuće koalicije, kojima je i samima ovaj nacrt sporan, ali su ga svejedno podržali što govori o tome da se naredba koja je stigla sa samog vrha poštuje, i da apsolutno nisu bitne nikakve procedure, međunarodni standardi, Ustav, Konvencije o ljudskim pravima, da je to stavljeno u drugi plan, a vidimo da je to dio šire priče, ne samo kad govorimo o ograničavanju slobode izražavanja, napadima na novinare, medije.

Pročitajte još

– Već imamo stvaranje kompletne neprijateljske atmosfere prema nekome ko nije dio te strukture i načina razmišljanja koju promoviše vlast u Republici Srpskoj. Ovo je dio šire priče gdje se ide na gušenje bilo kakvog, ne samo govora, nego i misli i slanja poruke da je nepoželjan svako ko nije dio te strukture koja njima odgovara, da može trpiti pritiske, sankcije i posljedice – rekla je Korajlić.

Dodaje da ono što je problematično sa ovim izmjenama jeste da se ide na to da ne mora ni postojati određena pretpostavka da je određena informacija netačna.

– Dovoljno je da je mogla naštetiti nečijem ugledu. Samim tim se ostavlja ogroman prostor za zloupotrebe za bilo koga ko se smatra prozvanim. Da podnosi prijave, da traži pokretanje postupaka protiv bilo koga ko iznosi ovakve stavove – rekla je.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije