Svijet

"Korak ka novom Ustavu" Erdogan obećava više PRAVA I SLOBODA

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan rekao je danas da će njegova Vlada ojačati pravo na fer suđenje i slobodu izražavanja u okviru novog "akcionog plana", za koji kritičari kažu da ne obuhvata istinske probleme erozije ljudskih prava u ovoj zemlji.

"Korak ka novom Ustavu" Erdogan obećava više PRAVA I SLOBODA
FOTO: TURKISH PRESIDENT PRESS OFFICE H/EPA

Novi plan predviđa, osim pravnih i ekonomskih reformi, poboljšanje pravosudnog sistema što će biti prvi korak ka novom Ustavu, rekao je Erdogan.

Erdogan, koji se suočava sa optužbama i kod kuće i inostranstvu za autokratsku vladavinu, rekao je da se nikom ne može uskratiti sloboda zbog načina razmišljenja.

Erdogan je naveo neke stavke radi poboljšanja pravosudnog sistema u oblastima od nacionalizacije zemlje i suđenja maloljetnicima do osiguranja brzog sudskog postupka i ublažavanja uslova za kompanije.

On je naglasio da Vlada preispituje procesuiranje krivičnih djela vezanih za medije i internet.

Pročitajte još

– Poboljšanje slobode izražavanja, organizovanja i religije je cilj na kome najviše radimo – rekao je Erdogan ministrima i drugim zvaničnicima u predsjedničkoj palati u Ankari.

Grupe za prava medijskih radnika kažu da je Turska jedna od prvih zemalja u svijetu po zatvaranju novinara.

Turski predsjednik je rekao da se sistem mora postarati da vinovnici krivičnih djela odgovaraju i da ne smiju biti oslobođeni.

Ema Sinkler-Veb, direktor “Hjuman rajts voča” za Tursku, rekla je da ovaj plan ne pominje proizvoljna privođenja, procesuiranja i osude bez dokaza u Turskoj.

Ona je rekla da se Turska mora pozabaviti raširenom zloupotrebom zakona o terorizmu.

– Sve dok ti zatvorenici ne budu oslobođeni i dok se ne odbace lažne optužbe za različito mišljenje nijedan akcioni plan za ljudska prava neće se odmaći od slova na papiru – rekla je ona i dodala da reći kako će sudovi biti nezavisni, ne znači i da će zaista biti.