Digitalna Srpska

KORAK U BUDUĆNOST Epl sprema gedžet koji bi trebalo da zamijeni Ajfon

Iako Epl može da se pohvali brojnim odličnim uređajima i gedžetima koje su predstavili od početka ovog vijeka, njihov daleko najvažniji i najpopularniji uređaj svakako jeste Ajfon.

Izvršni direktor Epla Tim Kuk
FOTO: JOHN G. MABANGLO/EPA

Telefon koji je 2007. predstavio Stiv Džobs u potpunosti je promijenio mobilno tržište, a pametni telefoni i konstantna povezanost s internetom promijenili su i naše živote.

Ali uz brzi i veliki tehnološki napredak, bilo je očekivano da će se jednom pojaviti gedžet koji će zamijeniti telefone, odnosno u Eplovom slučaju Ajfon, a ako se pitaju stručnjaci u IT industriji, mnogi smatraju da će to biti naočare, odnosno uređaj za virtuelnu i proširenu realnost.

Na takvom uređaju, među ostalima, radi i Epl, ali prema posljednjem izvještaju Fajnanšel tajmsa, izgleda da oko njegovog razvoja postoje brojna neslaganja u kompaniji.

FOTO: SONY - TECHNOLOGY
/YOUTUBE/SCREENSHOT
FOTO: SONY - TECHNOLOGY /YOUTUBE/SCREENSHOT

Iako se na AR/VR tehnologiji radi godinama, dizajneri kompanije smatraju da još nije pravo vrijeme za predstavljanje ovog uređaja i žele da čekaju dok se tehnologija dodatno usavrši kako bi mogli da predstave znatno bolji uređaj.

Naime, umjesto uređaja koji izgleda poput skijaških naočara, kakav bi kompanija trebalo da prvo predstavi, dizajneri preferiraju pametne naočare koje se neće previše razlikovati od klasičnih naočara, a imaće podršku za proširenu realnost.

Ipak, Tim Kuk i ostala glavna ekipa u Eplu ne žele da čekaju, već im je namjera da što prije predstave svoj prvi VR/AR uređaj. Prema posljednjim glasinama, to bi se moglo desiti već početkom juna na Epl WWDC konferenciji.

Ono što možemo očekivati je uređaj s kamerama i senzorima koji će omogućiti uranjanje u VR svijetove, ali i podršku za proširenu realnost i koji će biti prilično skup.

Pročitajte još

Uz predviđenu cijenu od oko 3.000 dolara, svima u Eplu je jasno da za uređajem neće biti prevelike potražnje, ali Kuku je važno da što prije krenu u osvajanje tog tržišta, kako bi jednom u budućnosti njime mogli da zavladaju na sličan način na koji je danas Ajfon dominantan na tržištu pametnih telefona.

Ovaj je gedžet budućnosti je od neprocjenjive važnosti za Kuka jer bi mu pomogao da ostavi neizbrisiv trag u istoriji Epla i tehnološke industrije, ističu na FT-u. Iako su se mnogi pitali je li Kuk prava osoba za nasljednika Stiva Džobsa, on se pokazao znatno boljim u odnosu na razmišljanja najvećih optimista. Ali mnogi i dalje smatraju da živi u sjenci Džobsovih proizvoda jer su Ajfon, Ajped i Mek računar ipak dio Džobsovog naslijeđa u Eplu.

Sa VR/AR uređajem koji bi predstavio upravo Kuk, a za koji se vjeruje da bi jednom mogao da zamijeni pametne telefone, Eplov izvršni direktor konačno bi mogao da se pohvali sa sopstvenim velikim uspjehom, odnosno proizvodom koji je osvojio svijet, a u potpunosti je razvijen tokom njegovog upravljanja kompanijom, piše b92.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije