Biznis

Korona kriza: Svjetski proizvođač igračaka podiže cijene

Svjetski proizvođač igračaka Matel najavio je da će morati povisii cijene svojih proizvoda uoči Božića, jer se suočavaju s većim troškovima.

Korona kriza: Svjetski proizvođač igračaka podiže cijene
FOTO: WU HONG/EPA

Ove izjave dolaze nakon rasta troškova sirovina i opreme, dok se globalna ekonomija oporavlja od pandemije. U isto vrijeme, proizvođač lutki Barbi najavio je prodaju veću od očekivane za više od milijardu dolara (720 miliona funti).

Poput rivala Hasbra i Matel se oporavlja od uticaja pandemije, kada su trgovine bile zatvorene i lanci zalihe poremećeni.

-Gledaćemo da povećamo cijene u drugoj polovini godine. Nismo još odlučili na koje će se proizvode to odraziti, ali to je odgovor na neke inflatorne pritiske- rekao je izvršni direktor Matela Jon Krajc za BBC.

Krajc je takođe rekao da njegova kompanija nije jedina koja je morala povećavati cijene.

-Nismo mi jedini koji su to učinili, u našoj industriji su svi to učinili i niko nije iznenađen rastom cijena- kazao je Krajc, prenosi Klix.

Neto prodaja u drugom kvartalu, kaže, skočila je za 40 posto u odnosu na isto vrijeme prošle godine, na 1,03 milijarde dolara. To je potaknuto rastom prodaje od 46 posto za Barbi, najveću marku kompanije.

U kompanijama u mnogim industrijama širom svijeta došlo je do poremećaja u poslovanju zbog kašnjenja u otpremi i problema s prolaskom robe kroz luke zbog pandemije. Krajc kaže da se Matel suočio s problemima u lancu nabavke zbog problema s isporukom, ali da je zaobišao najgore zbog obima posla koji su imali.

-Uspjeli smo iskoristiti našu veličinu i partnerstva koja imamo s našim dobavljačima i maloprodajnim partnerima i ublažiti neke od ovih problema, tako da u drugom tromjesečju nismo imali lošeg uticaja na naše poslovanje- rekao je.

Posljednjih godina Matel je Barbi učinio raznovrsnijom, s lutkama zasnovanim na različitim uzorima i profesijama, a ranije ovog mjeseca firma je lansirala lutku zasnovanu na liku super zvijezde tenisa Naomi Osake.

Prihode je povećao i skok prodaje za 67 posto za marku automobila Hot Vils.

Iz kompanije su rekli da očekuju da će Barbie sadržaji na Netfliksu i predstojeći film u kojem glumi Margo Robie, kao i nova video igra zasnovana na Hot Vils, pomoći u održavanju popularnosti oba brenda ove godine.

Prihvati notifikacije