Biznis

KORONA POMRSILA KONCE Amazon odložio "crni petak" u Francuskoj za 4. decembar

Američki div u e-trgovini Amazon odlučio je da odloži u Francuskoj akciju prodaje robe s popustom na "crni petak", pod pritiskom vlade u Parizu, u znak solidarnosti se domaćim trgovcima čije su prodavnice zatvorene zbog korona mjera ograničenja, prenosi Rojters

KORONA POMRSILA KONCE Amazon odložio "crni petak" u Francuskoj za 4. decembar
FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA

Američki onlajn trgovac bilježi globalni rast prodaje, jer su se potrošači okrenuli kupovinama na internetu zbog mjera zatvaranja kako bi se spriječilo širenje korona virusa, a te okolnosti dovode do pada konkurentnosti trgovaca u fizičkim prodavnicama.

Kako bi tržišni uslovi bili jednaki za sve, ministar finansija Bruno Le Mer je pozvao ove nedjelje supermarkete i internet prodavce da odlože “crni petak”, koji traje od 27. do 29. novembra, pošto će radnje koje prodaju neesencijalnu robu morati da ostanu zatvorene tokom važenja mjera ograničenja.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Izvršni direktor Amazona u Francuskoj Frederik Duval izjavio je da ce kompanija pomjeriti ovaj događaj na 4. decembar, pridruživši se drugim trgovcima kao što su Karfur i francuski Leklerk.

– Odlučili smo da odložimo datum ”crnog petka” ako to može da pomogne trgovcima da otvore prodavnice prije 1. decembra – rekao je Duval za televiziju TF1.

Amazon je potvrdio izjavu Duvala u saopštenju upućenom putem e-pošte, ali danas nije odgovorio na zahtjeve za dodatnim komentarima.

Francuski predsjednik Emanuel Makron rekao je saopštio da će drugo zatvaranje zemlje, započeto 30. oktobra, trajati najmanje četiri nedjelje. Mjere uključuju zatvaranje prodavnica s robom koja nije od egzistencijalne važnosti, restorana i barova.

Evropski trgovci su usvojili američku tradiciju diskontne prodaje na “crni petak”, koji označava početak sezone prazničnih kupovina i pada odmah poslije Dana zahvalnosti, kako bi odgovorili na konkurenciju Amazona.