Biznis

GIGANT UNIŠTAVA KONKURENCIJU Podnesena antimonopolska tužba protiv Amazona

Američka Federalna trgovinska komisija (FTK), nezavisna agencija američke vlade i 17 državnih tužilaca podnijeli su danas antimonopolsku tužbu protiv kompanije Amazon.

Amazon kompanija
FOTO: ROBERT GHEMENT/EPA

U tužbi se navodi da ovaj gigant e-trgovine koristi svoju poziciju na tržištu da bi vještački povećavao cijene na drugim platformama i ugušio konkurenciju.

Tužba, podnijeta američkom Okružnom sudu za zapadni okrug Vašingtona, rezultat je višegodišnje istrage o poslovanju kompanije Amazon i jedan od najznačajnijih pravnih izazova za Amazon u skoro 30-godišnjoj istoriji, tržišnog poslovanja, navodi AP.

Pročitajte još

Prema saopštenju za javnost koje je objavila agencija FTK i države koje su se pridružile tužbi, od američkog Okružnog suda se traži da izda trajnu zabranu navodeći da bi takva mjera oslabila “monopolsku kontrolu što bi pomoglo u revitalizaciji konkurencije” i onemogućila Amazonu da se bavi nezakonitim radnjama.

– U tužbi je detaljno navedeno kako Amazon iskorišćava svoju monopolsku moć da bi se obogatio podižući cijene i ugrožavajući kvalitet usluga za desetine miliona američkih porodica koje kupuju na njegovoj platformi, ali i stotine hiljada preduzeća koja se oslanjaju na Amazon – izjavila je predsednica FTK Lina Kan.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu