Hronika

KORONA UŠLA U BANJALUČKI SUD Odgođeno suđenje policijskim inspektorima

Sudija Branimir Jukić danas je morao odgoditi suđenje policijskim inspektorima Nenadu Grujiću i Jeleni Florjan optuženima za primanje 30.000 maraka mita, jer se nije pojavio advokat Željko Višić.

KORONA UŠLA U BANJALUČKI SUD Odgođeno suđenje policijskim inspektorima
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
Nenad Grujić

Advokat Višić me kontaktirao i rekao da ima povišenu temperaturu. Njegov nedolazak smatram opravdanim, ali naravno očekujem da će advokat na sledećem ročištu dostaviti potvrdu i od ljekara – objasnio je sudija Jukić.

Dodao je kako sud trenutno radi u nenormalnim uslovima, te da je virus korona ušao u sud.

– Već smo u ovom predmetu izgubili dosta vremena, ali radimo u nenormalnim uslovima zbog pandemije virusa korona. Korona je ušla i u sud, a par članova sudskog vijeća se testiralo zbog simptoma koje imaju – dodao je sudija Jukić zamolivši svjedoke koji su se pojavili u sudnici za razumijevanje, jer nisu mogli biti saslušani zbog odgode suđenja.

Sudija Jukić je istakao da mu je žao zbog svega, ali da ne može uticati na okolnosti.

Prema navodima optužnice, policijski službenici Nenad Grujić i Jelena Florjan terete se da su u februaru ove godine, od direktora JU “Srednjoškolski dom” Banjaluka Branislava Vidića zahtjevali novčani iznos u visini od 30.000 KM, ali su na kraju uzeli 20.000 maraka mita.

Pročitajte još

Naime, od traženog iznosa kako se navodi, Grujić je 18. februara primio 20.000 maraka, a sve kako bi se protiv Vidića obustavila krivična istraga.

Novac je kako su “objasnili” optuženi inspektori bio namijenjeni za načelnike odjeljenje i tužioca, ali istraga nije uspjela utvrditi ove navode optuženih.

Ostatak novčanog iznosa u visini od 10.000 KM osumnjičenima je trebao biti predat nakon što tužilaštvo donese odluku povoljnu za direktora navedene ustanove.

Optuženi inspektori radili su u “Timu 1” na borbi protiv privrednog kriminala u Policijskoj upravi Banjaluka, a uhapšeni su u akciji kodnog naziva “Sirano” nakon što je direktor Srednjoškolskog doma predao optuženom Grujiću 20.000 maraka označenih novčanica.

Nakon jednomjesečnog pritvora optuženi inspektori pušteni su da se brane sa slobode, iako je Republičko tužilaštvo isticalo u više navrata da im je neophodno produžiti pritvor zbog uticaja na svjedoke, ali i proširenja istraga na saučesnike u redovima policije.