Svijet

KORONA UZROK SMRTI BROJ JEDAN U EU Prvi vakcinisani u Evropi PRIJE KRAJA GODINE

Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen najavljuje da će prvi građani Evrope biti vakcinisani protiv Kovid-19 već pre kraja decembra ove godine.

KORONA UZROK SMRTI BROJ JEDAN U EU Prvi vakcinisani u Evropi PRIJE KRAJA GODINE
FOTO: MARKIIAN LYSEIKO/EPA

Lajen je u svom govoru pred Evropskim parlamentom upozorila da i pored “svjetla na kraju tunela” ne smije biti brzog popuštanja mjera uvedenih protiv širenja virusa.

– Situacija sa pandemijom i dalje ozbiljna. Sa skoro 3.000 smrtnih slučajeva dnevno, Kovid-19 je bio uzrok smrti broj jedan u EU prošle nedjelje. Bolnice su i dalje pod pritiskom, znam da vlasnici radnji, barmeni i konobari žele ukidanje ograničenja, ali ne smijemo ponavljati iste greške. Prebrzo i previše opuštanje rizikuje treći talas poslije Božića – poručila je fon der Lajen.

Pročitajte još

Ursula fon der Lajen naglašava da će ovaj Božić u EU biti drugačiji i tiši, ali da ima i dobrih vijesti.

– Evropska komisija je do sada osigurala ugovore sa šest kompanija. Prvi evropski građani mogli bi se već vakcinisati prije kraja decembra. Napokon je svjetlo na kraju tunela – kaže fon der Lajen.

Ona je pozvala zemlje članice da odmah pripreme logistiku za raspoređivanje miliona doza vakcina što podrazumjeva milione špriceva, hladna skladišta, organizaciju centara za vakcinaciju i obuku osoblja.

Prihvati notifikacije