Svijet

KORONA VIRUS MIJENJA PRAVILA Sezonci u Austriju mogu da se vrate uz test ili karantin

Austriji su potrebni strani radnici da bi održala svoju privredu, a posebno u nekim sektorima zavise od radne snage iz inostranstva, koja je, na početku pandemije korona virusa, napustila zemlju, a među njima je i veliki broj radnika iz regiona koji su bili angažovani na poslovima za koje postoji nedostatak na tržištu rada Austrije.

KORONA VIRUS MIJENJA PRAVILA Sezonci u Austriju mogu da se vrate uz test ili karantin
FOTO: ROBERT GETEL/RAS SRBIJA

Upravo ti sezonski radnici vratili su se, na početku korona virus krize, u Srbiju, pošto su u Austriji ostali bez posla, a sada mogu da se vrate, kako kaže predstavnica Privredne komore Srbije (PKS) u Austriji Nada Knežević, oni koji imaju dugoročno rješen sezonski boravak.

Taj sezonski boravak može da traje do 10 mjeseci, ukoliko poslodavci nisu raskinuli radni odnos, a ti radnici su na osnovu svoje sezonske radne dozvole i da ostanu u Austriji – navodi ona i dodaje da je najveći broj radnika angažovan na sezonskim poslovima u turizmu, ali i poljoprivredi.

Oni koji su napustili Austriju radili su prije svega u turizmu, jer su hoteli bili zatvoreni, i to u pokrajinama Forarlberg, Tirol i Salcburg, dok su sezonci u poljoprivrdi u najvećem broju ostali u toj zemlji, dodala je ona.

Sada, u slučaju da poslodavac traži da se neki sezonski radnik vrati on to može učiniti tako što će, po ulasku u Austriju, morati da provede dvije nedjelje u samoizolaciju, ili da se testira u Srbiji, odnosno u Austriji.

Knežević je ukazala da su srpske firme, koje rade u Austriji, odnosno koje su svoju radnu snagu uputili na rad u ovu zemlju nesmetano radili, a one se bave prije svega projektovanjem i visokom tehnologijom, te su angažovane i u modernizaciji mreža telekomunikaciji, gde nije bilo pauze.

Inače, Austrija je proteklih dana uložila velike napore da iz inostranstva dovede njegovatelje, jer postoji oko 33.000 osoba kojima je potrebna cjelodnevna njega.

Tu radnu snagu Austrija “dovlači ” iz Rumunije, Slovačke i Hrvatske.

Među njegovateljima, barem legalnim, nema mnogo naših građana, ali postoje oni koji koriste mogućnost bezviznog boravka na do tri mjeseca da zarade koji evro negujući osobe u Austriji ili pazeći na djecu.

Prihvati notifikacije