Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

KORONA VIRUS U FBiH Od juče 30 novih zaraženih osoba

Društvo
Autor:

Foto: NARONG SANGNAK/EPA

U Federaciji BiH do sada je urađeno 1.308 testiranja na prisustvo virusa korona, od čega su potvrđena 182 slučaja zaraze, a od juče je zabilježeno 30 novih slučajeva i 250 novih testiranja, rekao je pomoćnik federalnog ministra zdravstva Goran Čerkez.

– Do sada smo imali devet smrtnih ishoda, od kojih je šest iznad starosne dobi od 65 godina, a tri su između 45 i 54 godine. Od devet smrtnih slučajeva, pet je muškaraca i četiri žene – rekao je Čerkez na konferenciji za novinare.

On je ukazao na problem stanja mentalnog zdravlja mladih i odraslih tokom izolacije i pozvao građane da sami sebe poštede stalnog gledanja tevlevizije, pogotovo vijesti o virusu korona, napominjući da je dovoljno jednom ili dva puta dnevno se informisati o situaciji.

Direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak izjavio je da su nastavljene aktivnosti na dezinfekciji gradova, te da se u narednom danima očekuju konkretni rezultati svih do sada donesenih naredbi u okviru borbe suzbijanja epidemije virusa korona.

Solak je ocijenio veoma važnom činjenicu da je značajno podignuta svijest kod svih građana u poštovanju tih naredbi.

Direktor Federalne uprave civilne zaštite je, odgovarajući na pitanja novinara, naveo da je dosta migranata uklonjeno s ulica i gradskih trgova, te da su prebačeni u kolektivne centre koji već funkcionišu.

On je naglasio da trenutno nema migranata kod kojih je potvrđen virus korona, ali da su pripremljene prostorije ukoliko takvih slučajeva bude.

Odgovarajući na pitanje da li se razmišlja o ublažavanju mjera kada je riječ o radu određenih privrednih subjekata, ali i kretanju lica mlađih od 18 i starijih od 65 godina, Solak je naveo da se svaka naredba analizira prije, ali i nakon njenog donošenja.

– Konkretno, veoma su dobri efekti naredbe o zabrani kretanja licima starijim od 65 i mlađim od 18 godina, koja je već 12 dana na snazi. Svjesni smo situacije u kojoj se nalaze ta lica, i o tome svaki dan na sjednici Štaba raspravljamo i gledamo treba li i na koji se način ta naredba može ublažiti – rekao je Solak.

On je dodao da je cilj svake donesene naredbe smanjenje rizika i očuvanje zdravlja građana.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO