Politika

KORONA VIRUS U SRPSKOJ Petković: Očekujem prijedlog za UKIDANJE vanrednog stanja

Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Milan Petković rekao je danas da u narednih petnaestak dana očekuje da u Skupštinu stigne prijedlog za ukidanje vanrednog stanja u Srpskoj, koje je proglašeno u vezi sa pojavom virusa korona.

KORONA VIRUS U SRPSKOJ Petković: Očekujem prijedlog za UKIDANJE vanrednog stanja
FOTO: DEJAN BOŽIĆ/RAS SRBIJA

Petković smatra da se takav potez vraćanja stanja u redovne tokove može očekivati, s obzirom na da je Republički štab za vanredne situacije počeo sa postepenim ublažavanjem mjera, ali i da isto rade zemlje u okruženju.

Smatram da je u ovom trenutku opravdano razmišljati da se vanredno stanje ukine u nekom u kraćem roku ili u narednih petnaestak dana. Smatram da više i nema potrebe za njim – ocijenio je Petković.

On je rekao da, u međuvremenu, zbog prevencije širenja virusa i ostalih mjera, nije bilo sastanaka rukovodstva Skupštine, pa samim tim nije razgovarano ni o terminu održavanja naredne sjednice parlamenta.

Kada je riječ o postepenom ublažavanju mjera, Petković je rekao da bi određene uredbe sa zakonskom snagom, koje su donesene ranije, trebalo staviti van snage da bi bio omogućen nesmetan rad sudova pred kojima mnogi građani ostvaruju svoja prava.

Petković je rekao da ne bi trebalo biti upitno održavanje predstojećih lokalnih izbora u BiH nakon što je Centralna izborna komisija BiH odlučila da će oni biti 4. oktobra.

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik 4. maja rekao je da bi za desetak dana u Narodnu skupštinu Republike Srpske trebalo da stigne prijedlog ukidanja vandrednog stanja u Srpskoj, uvedenog 28. marta.