Politika

UPRKOS POGORŠANJU EPIDEMIOLOŠKE SITUACIJE Petković: Sjednica Narodne skupštine Srpske 21. jula

Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Milan Petković potvrdio je da će naredna redovna sjednica parlamenta sa predloženih 18 tačaka dnevnog reda biti održana u planiranom terminu u utorak, 21. jula uprkos pogoršanju epidemiološke situacije u vezi sa virusom korona, pa i činjenici da su zaraženi pojedini narodni poslanici.

UPRKOS POGORŠANJU EPIDEMIOLOŠKE SITUACIJE Petković: Sjednica Narodne skupštine Srpske 21. jula
FOTO: DEJAN BOŽIĆ/RAS SRBIJA

Petković je izjavio da neće biti održana onlajn sjednica, iako se ta mogućnost pominje u novousvojenom skupštinskom Poslovniku.

On je precizirao da bi za tako nešto trebalo definisati određene procedure, odnosno donijeti posebne akte kojim bi bio propisan i regulisan rad parlamenta uz upotrebu modernih tehnologija.

Za sada, sjednica će biti održana kako je planirano – rekao je Petković.

On je ocijenio da bi primjena novog Poslovnika trebala da donese efikasniji i brži rad Narodne skupštine Republike Srpske, te da očekuje da više ne bude zloupotreba i prečestog udaljavanja od tačaka dnevnog reda, već da poslaničke rasprave budu što konstruktivnije.

– Kada imamo udaljavanje od dnevnog reda i političko prepucavanje, to je onda gubljenje vremena i potpuno nepotrebno. To treba izbjeći – rekao je Petković.

On je ponovio da novi skupštinski Poslovnik nije ograničio slobodu govora u parlamentu, kako su tvrdili pojedini narodni poslanici.

– Poslanici i u skladu sa novim Poslovnikom imaju mogućnost da govore 10 minuta po jednoj tački dnevnog reda. Skraćeno je vrijeme za ukazivanje na povredu Poslovnika, što je ranije korišteno za replike, politička prepucavanja i slično. To smo htjeli da eliminišemo. I sankcije su nešto pooštrene, ali onaj ko ne krši Poslovnik ne treba da ih se plaši – naveo je Petković.

Petković, koji je bio zaražen virusom korona i uspješno se oporavio, poručio je građanima da nipošto nije riječ o izmišljenoj bolesti.

– Virus je među nama i moramo ga ozbiljno shvatiti tako što ćemo biti odgovorni prema drugima i sebi, biti disciplinovani i poštovati zdravstvene preporuke i mjere koje su propisali nadležni – rekao je Petković.