Društvo

Pogoršana epidemiološka situacija u BiH: Trajanje izolacije isto i sa četvrtom dozom

Rast broja zaraženih virusom korona u BiH koji se bilježi posljednjih sedmica, kao i uvođenje četvrte doze vakcine, ponovo je aktivirao pitanje trajanja izolacije, te su građani još jednom u nedoumici koliko dugo treba da borave u karantinu.

Pogoršana epidemiološka situacija u BiH: Trajanje izolacije isto i sa četvrtom dozom
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Naime, prema posljednjem epidemiološkom izvještaju, u BiH je registrovano sve više osoba pozitivnih na virus korona, što predstavlja značajan skok broja novih slučajeva zaraze u odnosu na raniji period. Takođe, evidentirani su i smrtni slučajevi.

Iako je u BiH počela primjena i četvrte doze vakcina za virus korona, odnosno druge buster doze, koja je preporučena prije svega kоd umјеrеnо i tеškо imunоkоmprоmitоvаnih оsоbа, osoba starijih od 60 godina i zdravstvenih radnika, period trajanja izolacije je i dalje nepromijenjen.

Kako su za Nezavisne potvrdili u Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske, ni uvođenje četvrte doze vakcina nije promijenilo period trajanja karantina kako za osobe koje su pozitivne na virus korona, tako i za one koje su bile u kontaktu sa zaraženom osobom.

Pročitajte još

– Osobe koje su vakcinisane sa dvije ili više doza vakcine protiv kovida-19, a bile su u kontaktu sa kovid-19 potvrđenim ili vjerovatnim slučajem, ne podliježu mjeri karantina. Daje im se uputstvo za visoku opreznost u narednih 14 dana – naveli su u Institutu za javno zdravstvo RS.

Dodali su da osobe koje su vakcinisane sa dvije ili više doza, a kod kojih je potvrđeno prisustvo virusa korona, podliježu mjeri karantina u trajanju od sedam dana.

– Osobe koje nisu vakcinisane, a kod kojih je potvrđen kovid-19 podliježu mjeri izolacije u trajanju od 10 dana – rekli su u Institutu za javno zdravstvo RS.

Kako je rekao Ednan Drljević, infektolog iz Opšte bolnice “Abdulah Nakaš” Sarajevo, kada je riječ o periodu trajanja samoizolacije u FBiH takođe sve je ostalo isto.

– Zasad nije ništa mijenjano, iako se sada uglavnom zaraženi pacijenti brže oporavljaju i postanu negativni, ali se zvanično ništa nije mijenjalo – rekao je Drljević.

Kako su naveli u Zavodu za javno zdravstvo FBiH, period samoizolacije za osobe kod kojih je korona virus potvrđen, a vakcinisani su sa dvije ili više doza je sedam dana, dok je kod osoba koje nisu vakcinisane 10 dana.

– Bliski kontakti koji su cijepljeni sa dvije ili buster dozom ne idu u samoizolaciju, a osobe koje su necijepljene ili nisu u potpunosti cijepljene idu u samoizolaciju sedam dana – naveli su u Zavodu za javno zdravstvo FBiH.

Nadalje su naveli da osobe koje su u posljednja četiri mjeseca preboljele kovid, a bile su u kontaktu sa zaraženima, ne idu u izolaciju.

Prihvati notifikacije