Svijet

“Kraj pandemije još nije na pomolu” U EU potpuno vakcinisano 60 odsto odraslih

U Evropskoj uniji do sada je potpuno vakciniosano 60 odsto odrasle populacije, saopštila je danas predsjednica Evropske komisijie Ursula fon der Lajen.

“Kraj pandemije još nije na pomolu” U EU potpuno vakcinisano 60 odsto odraslih
FOTO: ALEKSANDAR GOLIĆ/RAS SRBIJA

Ona je naglasila da puna vakcinacija štiti od kovida 19 i varijanti ovog virusa i još jednom pozvala sve građane EU da se vakcinišu. Moramo ostati oprezni. Kako zbog sopstevnog zdravlja, tako i da bi zaštiti druge poručila je Fon der Lajen na Tviteru.

U Evropskoj komisiji napominju da je cilj da u EU 70 odsto odrasle populacije primi sve preporučene doze vakcine protiv kovida 19.

Do sada je preko 70 odsto odraslih u EU primilo barem jednu dozu vakcine.

Namponinje se da je zemljama članicama isporučeno dovoljo vakcina da bi se ovaj cilj ispunio, a da je na nacionalnim vlastima da, uz političku pomoć Brisela, ubrzaju vakinaciju na svojoj teritoriji.

U Komsiji ukazuju i na preporuku Evropske agencije za lijekove ( EMA) da je primanje svih preporučenih doza vakcine najbolji način za brobu protiv virusa kovid 19 i njegovih varijanti.

Ukupan broj slučajeva kovida 19 u Evropi od početka pandemije dostigao je 60 miliona, dok je 1,2 miliona osoba preminulo, objavila je danas SZO, uz upozorenje da “ kraj pandemije još nije na pomolu”.

Prihvati notifikacije