Kultura

Kratki vodič za ljubitelje mudrosti Ane Galić: Problemi s kojima se filozofija bavi oduvijek su isti

Vodič pod nazivom „A šta to znači misliti/Kratki vodič za sve ljubitelje mudrosti“, autorke Ane Galić, nedavno je objavljen, a namijenjen je srednjoškolcima, studentima filozofije, ali i svim piscima i misliocima.

Kratki vodič za ljubitelje mudrosti Ane Galić: Problemi s kojima se filozofija bavi oduvijek su isti
FOTO: PRIVATNA ARHIVA

Problem ispisivanja istorije filozofije na našim prostorima vidno je potrešen ratnim dešavanjima. Sve što smo postigli u filozofiji kao nauci, postigli smo prije zadnjeg rata. Međutim, problemi s kojima se filozofija bavi odvajkada su uvijek isti i zahtijevaju odgovore u skladu sa duhom vremena onih koji ta pitanja neprestano iznova postavljaju – rekla je autorka Ana Galić.

Kako ona kaže, čovjek ne može prestati da misli, bez obzira koliko kod situacija bila pogodna ili ne u njegovom okruženju.

– Zadatak filozofa jeste da te misli problematizuje, argumentovano iznese i predstavi naučnoj javnosti na uvid. Svakom činu prethodi teoretizovanje i filozofija će uvijek imati svoje mjesto u bilo kojem društvu, kao nauka, ona prethodi svakom konkretnom mijenjanju svijeta – objasnila je.

Filozofski vodič je sastavljen od priprema mislioca koji se bave filozofskim problemima, smislom života, životom poslije smrti, tehnici i njenom robovanju, fenomenima poput ljubavi, rada, igre, smrti, bogom, determinizmom, etikom i naukom.

– Vodič je nastajao u skladu sa mojim zaokretom ka naučnom radu i posvećivanju svome pozivu, obuhvata period nastavka drugog ciklusa studija i mogućnosti obezbjeđivanja dovoljne količine vremena upravo filozofiji kao nauci. U vodiču izdvajam prvo predstavljanje filozofije kao nauke na prošlogodišnjoj Noći istraživača 2018. godine, sa projektom Dekartovo buđenje subjekta, gdje je tim učenika iz JU Gimnazije Banjaluka pod mojim mentorstvom osvojio zavidno četvrto mjesto i simpatije publike, te pokazao da filozofiji i te kako ima mjesta među ostalim naukama. Ne zaboravimo da je filozofija majka svih nauka – rekla je Galićeva.

Izdavač je Udruženje za promovisanje kulture i mišljenja Sofia, Banjaluka. Recenziju su uradili Predrag Krstić, sa Instituta za filozofiju i društvenu teoriju Univerziteta u Beogradu i Miodrag Živanović, lekturu Trivun Kalaba, a tehničku pripremu Miroslav Galić.

– Prve narudžbe i  kupovine vodiča su krenule, pet primjeraka ću darovati biblioteci  JU Gimnazija Banjaluka, a Narodna i Univerzitetska biblioteka RS će se postarati da se primjerci knjige nađu širom naše države. Veći promet očekujem nakon promocije, a u narednom periodu planiram i da se pozabavim sa detaljnijom pripremom mladih autora koji se opredijele da pišu filozofski. Nikada mi nije problem posvetiti vrijeme svome pozivu i onome što mi je zaista bitno, ljudima i nauci – objasnila je ona.

Promocija vodiča je planirana krajem novembra ili početkom decembra, u Banskom Dvoru, a tačan datum još nije poznat.

Učenici predstavljaju najveći kapacitet

Ana Galić: Učenici netom prije nego stasaju u studente predstavljaju najveći kapacitet koji filozofija može da zadobije. Upravo je to period postavljanja pitanja i traganja za odgovorima, prelazak iz dječaštva u mladost, intelektualna sposobnost da se savlada potrebno predznanje neophodno za ozbiljnije bavljenje u kasnijem profesionalnom angažmanu i ono najvažnije – oni gaje onu izvornu ljubav prema mudrosti, jer su još uvek sposobni da se čude. Približiti im se možemo putem razgorjevanja te iskre koju posjeduju, a discipline i radnih navika im ne manjka.