Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

KREATIVI RAD STUDENATA EU I BiH Početak rada na projektu „Omnibusi“

Kultura
Autor:

Foto: Studentsko pozorište/RAS Srbija

Banjalučko studentsko pozorište kreće u implemenaciju projekta „Omnibus of young dramaturgs from EU and BiH“ kojeg realizuje uz podršku Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini/Specijalnog predstavnika Evropske unije u BiH.

Kroz zajednički kreativni rad studenata koji će dolaziti iz svih krajeva Evrpske unije i Bosne i Hercegovine, te stvaranje instant predstava u Podrum sceni u Gospodskoj ulici u Banjaluci, projekat ima za cilj da podstakne mlade ljude na kreativno stvaralaštvo, promišljanje i formiranje vlastitih stavova, a ne pasivno prihvatanje “serviranih” informacija, kao i uviđanje da se kroz evropsko zajedništvo postižu najbolji i najkreativniji rezultati.

U prethodnom periodu, članovi projektnog tima na čijem čelu je diplomirani pozorišni režiser i magistar dramatrugije Aleksandar Pejaković, prikupljali su potrebne informacije kroz procese istraživanja i analize učenja. Osim studenata/dramatruga koji će biti uključeni u sam rad na projeku uključiće se i profesionalci iz oblasti režije, glume, izrade kostima i dizajna, odnosno profesionalci iz onih oblasti koje su neophodne da bi se izvršilo finalno oblikovanje projekta koji prvi put na prostore Bosne i Hercegovine uvodi formu nastanka predstave za 24 časa.

U prvoj fazi projekta pripremne radnje uključivale su istraživanje najperspektivnijih evropskih dramaturga i studenata dramaturgije sa akademija umjetnosti u Bosni u Hercegovini.

Važno je napomenuti da su istraživanja obavljene temeljno, dok je konačni odabir obavila stručna komisija BSP posebno formirana za obavljanje ovog zadatka, a  koja se sastojala od eminentnih predstavnika pozorišne scene Bosne i Hercegovine.

Takođe u pripremnom periodu započet je rad na adaptaciji prostora Podrum scene, gdje su  izvršene sve neopodne prepravke koje su uključivale i sklanjanje zahtjevnih i složenih pozorišnih kontrukcija koja su se koristila u prethodnoj sezoni Banjalučkog studentskog pozorišta, kao i postavljanje novih neutralnih scenskih elemenata koji će moći da zadovolje raznolike predstave sa repertoara koje su planirane u okviru realizacije projekta „Omnibus of Young Dramatargus of the European Union“.

Pored prilagođavanja uz izradu multifunkcionlanih scenografija takođe su izvršene i potrebne nabavke rasvjetne opreme i ostale specijalne opreme.

Prvi planirani događaj jeste konferencija za novinare koja će biti održana u sedmici kada Banjalučko studentsko pozorištište proslavlja svoj 44. rođendan, odnosno 21. februara 2020. godine u Podrum sceni u Gospodskoj ulici, na Međunarodni dan maternjeg jezika,

Ovom pres konferencijom će zvanično biti najavljen projekat „Omnibus of young dramaturgs from EU and BiH“, te će se prezentovati plan za realizaciju koji uključuje i najavu prvog proljećnog omnibusa, te i onih koji dolaze nakon toga, a to su ljetnji, jesenji i zimski omnibusi.

Kroz implementaciju prakično omnibusa maternjih jezika Evropske unije projektni tim Banjalučkog studentskog pozorišta u prvom redu publici će promovisati evropske vrijednosti i bogatu istoriju Evropske unije i njen značaj za građane.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO