Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

KRIMINALAC IMUN NA ZATVOR Opasni kradljivac, i pored pravosnažne presude, i dalje na slobodi

Hronika
Autor:

Foto: Shutterstock

Kradljivac automobila Muharem Smajlović zvani Ćelo, iako je pravosnažno osuđen za krađe automobila prije skoro tri godine, još uvijek nije upućen na izdržavanje zatvorske kazne, a sumnja se da i dalje zadaje glavobolje dobojskoj policiji.

Smajlović je u Opštinskom sudu u Zenici zbog krađe auotomobila i iznuda osuđen na tri godine i četiri mjeseca zatvora, a ova presuda je pravosnažna od marta 2016. godine. Međutim, i pored toga on je još uvijek na slobodi, a naš sagovornik navodi da je glavni razlog je to što je promijenio mjesto boravka i da se prijavio da sada živi u Tešnju. Upravo sud u Tešnju je taj koji ga još nije poslao na izdržavanja kazne.

Naš sagovornik ističe da je dobojska policija protiv njega tužilaštvima podnijela čak osam izvještaja i da se svi odnose na krivična djela krađe automobila.

Smajlović je nakon presude za krađe vozila osuđen još dva puta. Na jednogodišnju kaznu zatvora osudio ga je juna 2016. godine Opštinski sud u Zenici zbog trgovine narkoticima. Tešanjski sud mu zatvorsku preinačava u kaznu kućnog elektronskog nadzora i tako odlaže odlazak u zatvor zbog krađe auta.

Elektronski nadzor za silovanje

Godinu kasnije, isti sud ponovo odlaže odlazak Smajlovića u KPZ Zenica, izdajući rješenje da je osuđenik akutno bolestan.

Tešanjski sud i je po treći put odložio Smajlovićev odlazak u zenički zatvor. Po presudi Opštinskog suda Travnik iz 2017. godine Smajlović je osuđen na godinu dana zatvora zbog silovanja, ali mu pomenuti sud određuje ponovo mjeru elektronskog nadzora.

– Prvo je svima bilo čudno da je za silovanje dobio kaznu od samo godinu zatvora, ali ne možemo komentarisati sudske presude. On je tada osuđen na kućni pritvor i nošenje elektronske narukvice u periodu od juna 2017. do juna prošle godine – pojašnjava naš sagovornik.

Učestale krađe

Prema njegovim riječima, primjetno je da se od juna 2018 godine, odnosno od kada je Ćelo na slobodi, na području koje pokriva Policijska uprava Doboj ponovo počinju dešavati krađe automobila.

– Za sada ne možemo direktno Smajlovića povezati sa krađama ovih automobila, ali je čudno da uvijek kada je on na slobodi imamo veći broj ukradenih automobila. Istraga oko ovih krađa je još aktivna i prikupljaju se dokazi – ističe naš sagovornik.

Dodaje da nikome nije jasno zbog čega taj čovek još nije upućen u zatvor, jer je odgovoran za brojna teška krivična djela. Osim policiji u BiH, Smajlović je poznat i njihovim kolegama u Hrvatskoj, gdje je bio član profesionalne kriminalne grupe koja je krala automobile. Zbog toga je dobio i zabranu ulazaka u Hrvatsku.

“Puca i mlati”

Jedan hrvatski list ga je tada opisao kao „najopasnijeg automafijaša, koji već godinama krade automobile u BiH, puca na policajce i mlati ljude“.

Smajlović je hapšen u skoro svim policijskim akcijama usmjerenim na suzbijanje krađa automobila, na području dobojske regije.

Kada je  u pitanju silovanje za koje je osuđen na godinu zatvora, ono se desilo u februaru 2015. godine na području Viteza.

On je tada uhapšen, a A.A. je policiji ispričala da joj je Smajlović prijetio, a zatim i silovao. Prilikom hapšenja on je tada pokušao pobjeći, ali je pronađen i uhapšen.

Osuđen pomoćnik

Zanimljivo je da je zenički policajac Admir Arnaut odslužio zatvorsku kaznu zbog pomaganja, a da počinilac Muharem Smajlović još nije upućen na izdržavanje kazne.

Arnaut je osuđen na dvije godine i četiri mjeseca zatvora jer je Smajlovićevoj ekipi dojavljivao o aktivnostima policije, prikrivao i savjetovao ih kako da unište tragove krađe, te im nabavljao oružje.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

IZDVAJAMO