Društvo

KRIZA NA UNIVERZITETU U ISTOČNOM SARAJEVU Studenti traže OSTAVKU REKTORA, a prvi čovjek ove visokoškolske ustanove UZVRAĆA UDARAC

Unija studenata RS optužila je rektora Univerziteta u Istočnom Sarajevu Stevu Pašalića da je prouzrokovao nemar i zapuštenost na Univerzitetu te da sa generalnim sekretarom, iako je novi rektor izabran krajem decembra, pokušava da zadrži poziciju zarad ličnih interesa.

KRIZA NA UNIVERZITETU U ISTOČNOM SARAJEVU Studenti traže OSTAVKU REKTORA, a prvi čovjek ove visokoškolske ustanove UZVRAĆA UDARAC
FOTO: MARIANA ĐURIĆ/RAS SRBIJA

Zahtjevaju njegov odlazak u naredna 24 časa, jer je, kako navode prije nekoliko mjeseci ispunio i uslove za starosnu penziju.

Studenti prijete da će iznijeti u javnost mnoge, kako tvrde, dokaze o aferama, ukoliko Pašalić u naredna 24 časa ne napusti mjesto rektora, te da Pašalić mjesecima, pritiskom na studentske organizacije, pokušava da sakrije svoj nerad i nemar.

Pročitajte još

Tvrde da se novoizabranom rektoru Krsmanoviću skoro fizički brani da preuzme svoj posao, te da studenti žele da stopiraju mnogobrojne afere koje, kako kažu, uništavaju Univerzitet.

Oni ističu da su u posljednje vrijeme dobili mnogo pisama i pritužbi od eminentnih profesora i studenata Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Stevo Pašalić tvrdi da trenutno postoje samo dva legalno izabrana studenta u Senatu i da im to trenutno blokira rad Senata.

Foto: Mariana Đurić/RAS Srbija
Foto: Mariana Đurić/RAS Srbija

Smatra da se što prije moraju provesti izbori u Studentskom parlamentu i kaže da neće dati ostavku.

On dodaje da je izbore raspisao po nalogu Republičke uprave za inspekcije poslove u kojoj se navodi da je prosvjetni inspektor donio rješenje kojim se male Univerzitetu da otkloni nepravilnosti tako što će utvrditi da je prestao mandat za 13 članova Studentsko parlamenta Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

U obavezi smo da osiguramo i štitimo zakonitost funkcionisanja Univerziteta koja je trenutno ugrožena, s obzirom na to da su inspekcijskim pregledima utvrđene brojne nepravilnosti kad je u pitanju studentsko predstavničko tijelo, koje se odnose na, kako se ispostavilo, neregularno sprovedene izbore za Studentski parlament, njegovo konstituisanje, kao i činjenicu da je utvrđen prestanak mandata 13 članova Parlamenta, uključujući i predsednika, studenta prorektora, članove Senata i Upravnog odbora Univerziteta iz reda studenata – kaže Pašalić.

– Studenti koji su se obratili medijima nisu legalni predstavnici studenata UIS, s obzirom na to da im je, po sili zakona, obnovom godine prestao mandat. Ovakvi istupi u medijima neodgovornih pojedinaca nanose nesagledivu štetu Univerzitetu, u trenutku kada se vodi aktivna kampanja za upis što većeg broja studenata u novu akademsku godinu, ali neće spriječiti pozitivne procese kroz koje Univerzitet prolazi – zaključio je Pašalić.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije