Gradovi

KROV NAD GLAVOM DO PROLJEĆA Četiri porodice dobiju novi dom, a NAJMLAĐI SU I NAJSREĆNIJI

Za izgradnju kuća višečlanim i socijalno – ugroženim porodicama demobilisanih boraca, koji nisu obuhvaćeni stambenim programom Vlade Republike Srpske, Opština Ugljevik iz budžeta izdvojila je u prošloj godini 50.000 KM.

KROV NAD GLAVOM DO PROLJEĆA Četiri porodice dobiju novi dom, a NAJMLAĐI SU I NAJSREĆNIJI
FOTO: S.R.MRKONJIĆ/RAS SRBIJA

Krov nad glavom do proljeća dobiće četiri porodice iz ovih kategorija. Na području Opštine Ugljevik evidentirana je 301 porodica poginulih boraca i 648 ratnih vojnih invalida, od kojih su 57 ratni vojni invalidi od prve do pete kategorije. Za pomoć u stambenom zbrinjavanju, nadležnim institucijama obratilo se još  17 porodica iz ove populacije.

Foto: S.R.Mrkonjić/RAS Srbija
Foto: S.R.Mrkonjić/RAS Srbija

Šestočlana porodica Đokić iz Gornje Trnove, Žiko i Brankica sa kćerkama Aleksandrom, Anđelom, Mašom i sinom Vajom žive u neuslovnoj, nasljeđenoj kući, koja je 2014. bila poplavljena. U novoizgrađenu kuću useliće se ovog proljeća. Bez pomoći lokalne uprave i opštinske Boračke organizacije ne bi uspjeli u tome.

Borac sam prve kategorije. Nezaposlen i nemam primanja. Samouk sam, bavim se građevinom. Radim sve poslove, takoreći, sve što ima da se radi. Radim da bi izdržavao porodicu. Troje djece školujemo pa treba kupiti odjeću i obuću. Tu su i knjige, autobuske karte, užine… Nismo ni gladni ni žedni, ali nije lako – kaže Žiko.

Ni njegova supruga Brankica se ne žali. Najvažnije je kaže da su svi zdravi.

– Ljeti malo baštice posijemo, uhranimo sebi svinju, imamo i ovce. Ali kuću ne bismo mogli sami da napravimo, a ova stara je potpuno neuslovna. Zidovi se odvajaju, vlaga je. Strahujemo i da će nam se krov urušiti. Jedva čekamo da se preselimo u novi dom – kaže Brankica.

Foto: S. R. Mrkonjić/RAS Srbija
Foto: S. R. Mrkonjić/RAS Srbija

Useljenje u novu kuću s nestrpljenjem očekuju i najmlađi Đokići.

– Radujem se zato što ću imati svoju sobu, tu da učim, da se igram i da mi dolaze drugari – kaže osmogodišnja Maša koja ide u treći razred osnovne škole.

Zahvaljujući pomoći Boračke organizacije i Opštine Ugljevik obnovljen je i dom demobilisanog borca prve kategorije Jovana Stevanovića iz Gornje Trnove u kojem je jesenas izbio požar.

Vatra mu je progutala sve što je imao, a kako nije zaposlen niti ima primanja, ova pomoć mu mnogo znači.

-Bio sam u selu, radio na nadnicu. Kad sam se vratio kuća gori. Kabal od struje se zapalio. Komšije su priskočile u pomoć, pa je spaseno što se spasti može, ali se opet nije imalo gdje živjeti. Dali su mi iz Boračke 10.000 KM. Popravio sam krov i sredio dvije sobe. Još kupatilo da završim, a nadam se da ću i to ovog ljeta uraditi – kaže ovaj demobilisani borac prve kategorije.

Foto: S. R. Mrkonjić/RAS Srbija
Foto: S. R. Mrkonjić/RAS Srbija

Za stambeno zbrinjavanje pripadnika boračke populacije Opština Ugljevik izdvojila je prošle godine 50.000 KM.

Predsjednik Boračke organizacije Opštine Ugljevik Jovan Marinković kaže da će prioritet biti porodice boraca prve ili druge kategorije koje imaju više djece i gdje niko iz porodica ne radi.

Izgrađene kuće za 131 porodica

Na ovom području ranije su, uz pomoć Vlade Republike Srpske, resornog ministarstva i RiTE „Ugljevik“ izgrađeni stanovi i kuće za 131 porodicu poginulih boraca i ratnih vojnih invalida do četvrte kategorije. Za sve vidove zbrinjavanja boračkih kategorija iz opštinskog budžeta izdavaja se godišnje oko pola miliona maraka.