Politika

Krstan Simić za SRPSKAINFO: Kneževićev zahtjev da govori pred parlamentarcima BiH predstavlja PRESEDAN

Pravni eksperti upozoravaju da pismo koje je predsjednik Ustavnog suda BiH Zlatko M. Knežević uputio predsjedavajućem Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Bakiru Izetbegoviću, a u kojem je zatražio da se obrati parlamentarcima oba doma državnog parlamenta, ne treba shvatiti olako, niti kao neku bezazlenu stvar.

Krstan Simić za SRPSKAINFO: Kneževićev zahtjev da govori pred parlamentarcima BiH predstavlja PRESEDAN
FOTO: RAS ARHIVA

Iako niko ne može sa sigurnošću reći šta će biti tačna tema, vjeruju da bi Knežević mogao da priča o nepoštivanju odluka Ustavnog suda BiH i kršenjima Ustava.

Knežević je u pismu upućenom Izetbegoviću naveo da traži zajedničku sjednicu Predstavničkog i Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH kako bi pred parlamentarcima govorio o stanju ustavnosti u BiH, ali druge detalje nije navodio.

Bivši sudija Ustavnog suda BiH Krstan Simić ističe da Kneževićev zahtjev da se obrati parlamentarcima oba doma državnog parlamenta predstavlja presedan.

Ne znam da li postoji takav pravni osnov s obzirom na status kako zakonodavne tako i pravosudne vlasti, a posebno Ustavnog suda – istakao je Simić.

Pročitajte još

On ističe da bi s gledišta struke bilo vrlo korisno da se raspravlja o pitanju ustavnosti na bilo kom nivou, imajući u vidu da je vladavina zakona, koja podrazumijeva i Ustav koji štiti tu vladavinu zakona i pravnu državu, ključni mehanizam za postojanost i opstanak svake države i funkcionisanje njenih institucija, i pravnog sistema uopšte.

– To bi bilo korisno, ali postoji i opasnost da ova najava i zahtjev predsjednika Ustavnog suda BiH imaju neku drugu svrhu. Ako uzmemo u obzir neke turbulentne odnose koji su nastali na političkoj sceni u BiH u vezi sa postojanjem odluke Predsjedništva BiH da se pristupi procedurama oko stvaranja preduslova za pristup NATO, što je čak unijeto i u zakonske propise Zakona o odbrani BiH, ali i posljednji istupi predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, sve to bi moglo biti povod da se na zajedničkoj sjednici dva parlamenta ukaže na potencijalno kršenje principa ustavnosti – smatra Simić.

Dodaje da bi to predstavljalo uplitanje Ustavnog suda BiH, preko njenog predsjednika, u rad Parlamentarne skupštine.

Simić ističe da je uvijek dobro razgovarati o ustavnosti, ali ne na uštrb vladavine zakona i prava ako ne postoje pravne pretpostavke za takav istup i takvo obraćanje.

– Ne znam šta je tačan povod ovog Kneževićevog zahtjeva, ali vrijeme će pokazati – zaključuje Simić.