Zabava

KRUŠKE U VINU Rijedak slatkiš koji ostavlja NEPROCJENJIV UŽITAK

Moj djed je znao ponekad reći da je papučar onaj koji stavi više šljiva u džem, nego u rakiju. Možda je bio u pravu, ali ovo je jedan od rijetkih slatkiša koji obožavam.

KRUŠKE U VINU Rijedak slatkiš koji ostavlja NEPROCJENJIV UŽITAK
FOTO: ALEKSANDAR GOLIĆ/RAS SRBIJA

Sad, da li zbog krušaka ili vina, ne znam. Ali, ako se uz ovo posluži još sladoled od vanile, onda je ugođaj potpun. Skoro isto kao piće prije i cigareta poslije.

Sastojci:

4 kruške

1 cimet (štapić ili kesica)

6 sušenih klinčića, tj. karanfilića

1 vanilin šećer

3 zvjezdasta anisa

100 gr šećera

1 l crnog vina (Vranac)

Priprema:

Potrebno vam je onoliko krušaka koliko gostiju imate (4 na pola litre vina). Ja gledam da taj dan ne zovem goste pa sve pojedem sam.

Izaberite tvrđe, zdrave kruške. Ogulite ih tako da ostavite peteljku čitavu. Trebaće vam još cimet u kori, ako ga nemate može i u prahu, klinčić, vanilin šećer, ako nađete zvjezdasti anis i 100 gr šećera, i obavezno litar dobrog crnog vina (obično izaberem Vranac). Pola za kuvanje, a pola za popiti dok se kruške skuvaju.

FOTO: ALEKSANDAR GOLIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: ALEKSANDAR GOLIĆ/RAS SRBIJA

Pomješajte vino i začine i stavite da prokuha. U uzavrelo vino stavite kruške i kuvajte oko pola sata. Povremeno ih okrećite da poprime jednoličnu crvenkastu boju. Poslije toga sklonite šerpu i ostavite kruške u vinu da se ohlade.

Kad se ohlade izvadite ih u tanjir, a vino procijedite i vratite na vatru. Kuhajte ga dok se ne redukuje za 2/3, tj. dok ne dobijete gusti sirup od vina.

Kruške poslužite sa dosta sladoleda i prelijte ih sirupom od vina. Možete dodati i šlag ako volite.

Čaša vina i kruške u vinu, sa najdražom osobom.

Neprocjenjivo!