Magazin

Ovakve palačinke je spremala kraljica Elizabeta: Američki predsjednik se oduševio desertom, tražio recept

Recept za palačinke koji je kraljica Elizabeta Druga poslala američkom predsjedniku Dvajtu D. Ajzenhaueru 1960. proširio se internetom, a njegova kopija je objavljena na Redditu.

Ovakve palačinke je spremala kraljica Elizabeta: Američki predsjednik se oduševio desertom, tražio recept
FOTO: DW NEWS/YOUTUBE/SCREENSHOT

Drop scones, kako navodi portal Miss7, vrsta deserta slična američkim palačinkama, servirana je za doručak u zamku Balmoral kada su američki predsednik Dvajt D. Ajzenhauer i njegova supruga Mejmi bili gosti kraljice 1960. godine. Par je bio toliko oduševljen desertom da su pitali za recept.

Nešto kasnije, kraljica je poslala pismo i recept Ajzenhaueru.

Pročitajte još

– Kada sam na naslovnoj strani današnjih novina videla vašu fotografiju kako spremate prepelice na roštilju, setila sam se da vam nikada nisam poslala recept koji sam obećala u Balmoralu. Zato sam požurila da to uradim sada i nadam se da će uspeti – napisala je kraljica američkom predsedniku.

Ona je navela sve sastojke i opisala kako se palačinke pripremaju, a zatim dala i savjet.

– Kada pravim manje palačinki, smanjujem količine brašna i mleka, ali ne mijenjam količine ostalih sastojaka. Pripremila sam i tako da sam umjesto šećera koristila melasu ili zlatni sirup (sirup koji se dobija prečišćavanjem soka šećerne trske ili šećerne repe) i to takođe može biti jako dobro – napisala je Elizabeta i dodala da smjesu treba dugo mutiti, ali ne smije da stoji dugo prije pečenja.

Recept je dovoljan da uživa 16 ljudi, napomenula je ona.

Pa, evo, za one koji žele doručak u kraljevskom stilu.

Sastojci:

4 šolje brašna

4 kašike šećera u prahu

2 šolje mlijeka

2 jajeta

2 kašočice sode bikarbone

3 kašičice praškla za pecivo

2 kašike otopljenog putera

Priprema:

Umutite zajedno jaja, šećer i otprilike polovinu mleka, pa dodajte brašno i dobro izmešajte dodajući preostalo mleko, sodu, prašak za pecivo i puter, piše Telegraf.

Prihvati notifikacije