Politika

Kurti opet krivi Vučića: Kosovo je na oprezu zbog srpskih vojnih baza

Kosovski premijer Aljbin Kurti izjavio je da predsjednika Srbije Aleksandra Vučića nervira demokratija, i da se Kosovo ne naoružava jer se boji Srbije, već je na oprezu zbog srpskih vojnih baza.

Aljbin Kurti
FOTO: MARTIN DIVISEK/EPA

Kurti je u intervjuu za hrvatski “Večernji list” govorio o naoružavanju KBS, situaciji na sjeveru Kosova i dijalogu sa Srbijom.

– Kupili smo Bajraktare, udvostručili budžet vojske i povećali broj vojnika. Na granici su baze srpske vojske, zato smo veoma oprezni – rekao je Kurti.

“Da li će doći do rata zavisi od Beograda”

Kurti je izjavio da to “da li će doći do rata ili ne zavisi od Beograda”, te da u tom smislu, situacija nije mnogo drugačija nego što je bila prije tri decenije.

– Mi smo ovdje da budemo pažljivi i jaki, ali nikada ne strahujemo. Države koje imaju kompleks superiornosti kada se smanjuju ili oslabe, postaju opasne. Opet, Srbija je u tom smislu kao Rusija, ali njihova opasnost po nas ne pretvara se u strah od njih, nego u dodatne napore za razvoj i demokratiju – kazao je Kurti.

Prema njegovim riječima, Kosovo je “demokratska republika koja je po svim međunarodnim organizacijama što se tiče vladavine prava, slobode medija, ljudskih prava i borbe protiv korupcije, prva među šest država na Zapadnom Balkanu”.

Kako kaže, demokratski progres udružili su sa ekonomskim razvojem.

– Imali smo prosječan ekonomski rast od 7,35 odsto BDP u ove dvije godine, izvoz i strane investicije udvostručile su se u isto vrijeme, našoj ekonomoiji dodali smo više od milijardu evra godišnje, a prije nas je trebalo tri godine za jednu milijardu, 17 odsto je veći državni budžet u odnosu na prije. Kosovo je jedna priča dvostrukog uspjeha, demokratije i ekonomije, a s druge strane mi smo uspješna priča NATO intervencije prije 24 godine da zaustavi genocid Miloševićevog režima – naveo je Kurti.

“Za pomirenje je potrebno da se Srbija distancira od Miloševića i Putina”

Kako je kazao, da bi imali rješenje sa Srbijom treba da se implementira sporazum iz Brisela, a “za pomirenje je potrebno da se Srbija distancira i od Miloševića i Putina”.

– Zvanični Beograd treba da okrivi njih dvojicu za situaciju u kojoj smo i oni i mi – kaže Kurti.

Ističe da Kosovo ima svoju vojsku, te da je dosta vremena prošlo od kada su počeli inicijativu da je opreme dronovima “Bajraktar”.

– Na kraju smo ih kupili. Postigli smo uspješan dogovor i ugovor sa Turskom i platili te dronove. Kada smo ih dobili javio sam tu vijest našim građanima, nisam htio to učiniti dok svi dronovi koje smo kupili ne stignu na Kosovo. Pričalo se dosta toga, da je Kosovo dobilo dronove, ali ja to nisam obznanio dok i posljednji dron za koji smo sklopili ugovor nije stigao na Kosovo – navodi Kurti.

Na pitanje da li treba očekivati da Kosovo kupi tenkove i bombardera kako bi se “osamostalilo u odbrani”, Kurti kaže da su udvostručili godišnji budžet za odbranu Kosova i za 80 odsto su povećali broj pripadnika KBS.

– Nije to zato što ćemo nekoga napasti, već da bismo se uspješno branili. Postoje ofanzivne baze srpske vojske i žandarmerije oko naše granice sa Srbijom, njih 48 ukupno, i mi moramo biti oprezni i odgovorni. Zato nam treba dobro opremljena vojska, koja će uspješno odbraniti Kosovo od potencijalne srpske agresije – navodi Kurti.

Na pitanje da li računaju na međunarodnu podršku, Kurti kaže da uvijek računaju na pomoć međunarodne zajednice, ali istovremeno moraju imati i svoje snage.

– Mi težimo članstvu u NATO za našu dobrobit, ali i za naš doprinos – dodaje Kurti.

Pročitajte još

“Brisel i Vašington se kladili na pogrešnog konja”

Odgovarajući na pitanje zašto za posljednje tenzije na sjeveru svi njega okrivljujuKurti kaže da su se “Brisel i Vašington kladili na pogrešnog konja u Srbiji”.

– Na kraju je ispalo da to uopšte i nije bio konj, nego lisica. Niko nije ni maštao da nakon godinu dana i pet mjeseci ruske agresije na Ukrajinu Srbija neće uvesti sankcije Moskvi, nego čak omogućiti Sputnjiku da regionalnu bazu drži u Beogradu. Umjesto sopstvene refleksije i introspekcije, oni udaraju na mene. Brisel i Vašington dopuštali su da Vučić ne potpiše sporazum iz Brisela i Ohrida, potom da krši taj sporazum i eto nas u situaciji u kojoj postoji drastična asimetrija u pristupu – navodi Kurti.

Kako kaže, kaznene mjere protiv njega, a sa druge strane pomilovanje predsjedniku Vučiću, su nepravda i dodaje da će te mjere biti kratkoročne, privremene i reverzibilne, prenosi Kosovo onlajn.

– Sa međunarodnim faktorima i Evropljanima i Amerikancima imamo regularnu komunikaciju i koordinaciju, ali imamo i malih razlika, što se nekada tiče taktika, a ponekad eventualno strategije. Ali, što se tiče vrijednosti, interesa i ciljeva, nemamo nikakvih razlika – kazao je Kurti.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu