Kolumne

Licemjerstvo u 3 slike

U sedmici na isteku gotovo nezapaženo prošle su tri vijesti, za koje sam očekivao da će izazvati veće reakcije.

Siniša Trkulja
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Prva je rasprava ministra inostranih poslova Hrvatske Gordana Grlića Radmana sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Druga je da je sudija Okružnog suda Banjaluka, Siniša Marković, eksplicitno rekao i pokazao da su odluke Ustavnog suda BiH “obavezujuće i konačne” i u Srpskoj.

Treća je izjava Borjane Krišto na samitu u Tirani da je BiH na strani Ukrajine.

Nakon što je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije uputilo protestnu notu Hrvatskoj zbog izjava šefa hrvatske diplomatije Gordana Grlića Radmana da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić “ruski trabant” uslijedio je odgovor iz Zagreba, da Srbija mora da se svrsta na pravu stranu istorije.

Pitam se koja je to prava strana istorije. Da li je to ova strana za koju djeca žrtve u ratovima nisu jednako tretirana? Ubistva i deportacije djece u Ukrajini se vide, čak je na nekom sudu u Holandiji podignuta i optužnica protiv Putina. A šta je sa Izraelom i Gazom? Ubistva, patnje i muku te djece niko od ovih koji vode EU ne vidi. Netanjahuu se gleda kroz prste. Da li zbog toga što to smeta najvećem savezniku EU ili je u pitanju nešto drugo?

Da li su na pravoj strani istorije oni koji dolaze u Beograd i od tamošnje vlasti traže da poštuje teritorijalni integritet Ukrajine, ali istovremeno zahtijevaju da se Srbija odrekne svoje južne pokrajine, jer to je navodno u interesu mira i Zapada? Da li je to prava strana istorije ili licemjerstvo?

Rekao bih da je ovo drugo, jer većina stranaca koji dolaze na prostore bivše Jugoslavije upravo se tako ponašaju.

Da licemjerstvo nije “ukras” samo stranih političara, pokazuju sve više ovi naši domaći.

“Odluke Ustavnog suda BiH, donesene nakon izmjena Pravila tog suda, neće se primjenjivati i izvršavati na teritoriji Republike Srpske dok Parlamentarna skupština BiH ne donese zakon o Ustavnom sudu BiH”. Tako piše u Zakonu o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH, koji je Narodna skupština Srpske usvojila u junu 2023.

Odluka sudije Okružnog suda u Banjaluci, Siniše Markovića, pokazala je da zakoni i odluke Narodne skupštine RS nisu obavezujuće.

Konkretno, sudilo se Muharemu Štulanoviću, profesoru na Islamskom pedagoškom fakultetu u Bihaću, koji je Republiku Srpsku javno nazvao genocidnom tvorevinom. A njeno proglašenje 9. januara nazvao je “okoćenjem”. Nakon što je Ustavni sud BiH poništio član 280a. Krivičnog zakona RS, sudija banjalučkog suda je utvrdio da nema više osnova da se sudi Štulanoviću, pa je on oslobođen.

Pročitajte još

– Nakon potvrđivanja optužnice donesena je odluka Ustavnog suda BiH i ovo djelo je 7. februara dekriminalizovano. Budući da su odluke Ustavnog suda BiH obavezne i konačne, sud je zaključio da je ovo djelo dekriminalizovano – rekao je Siniša Marković, a prenijeli su mediji.

Reakcije blage i nikakve. I ova odluka nije iznenađenje, jer je Narodna Skupština Republika Srpske odavno postala igračka u rukama političara. Mnogo odluka i zakona je doneseno, a ne poštuju se. Sudija Marković je shvatio šta ga očekuje ukoliko ne postupi po odluci Ustavnog suda BiH. On je to lijepo obrazložio, ali pitam se gdje su reakcije ovih što se busaju u prsa lažući narod kako je Ustavni sud BiH nevažan i nebitan, kako nije obavezujući.

Nakon svega što smo slušali u Narodnoj skupštini Srpske, prilikom donošenja Zakona o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH, licemjerno je sad ćutati.

Treći dokaz dvoličnosti vidjeli smo tokom samita Ukrajina – Jugoistočna Evropa. Predsjedavajuća Savjeta ministara Borjana Krišto u Tirani je u nekoliko slučajeva izjavila da BiH čvrsto stoji uz Ukrajinu i da podržava njen teritorijalni integritet. Sve ovo prošlo je prećutno u Republici Srpskoj, kao da se nas to direktno ne tiče. Niko od zvaničnika iz Srpske nije dovodio u pitanje ispravnost stavova Borjane Krišto. Vlast u Srpskoj tvrdi da smo mi neutralni, međutim Krišto je rekla nešto drugo u Tirani.

Ranije su naši lideri reagovali na slične stavove koje iznesu neki političari iz Sarajeva. Da li je licemjerno jedne kritikovati, a drugima ćutati zbog skoro identičnih stavova? Reakcija je uslijedila, i to tek nakon našeg insistiranja, ali i ona je bila blaga.

Koalicije jesu svetinja u BiH. One čuvaju vlast, a kad je tako onda i licemjerstvo može da se proguta.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije