Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

LIDER AMERIKE TO SVE RADI SMIŠLJENO Analizom tvitova Donalda Trampa došli do BIZARNIH SAZNANJA

Svijet
Autor:

Foto: Michael Reynolds/EPA

Gotovo da ne prođe dan da se američki predsjednik ne oglasi na Tviteru. Njujork tajms je navodno analizirao sve dosadašnje tvitove Donalda Trampa, u čemu su im pomogli i intervjui s ljudima iz Bijele kuće, kao i s bivšim zaposlenima na Tviteru.

Rezultat je članak pod naslovom: “Kako je Tramp promijenio predsjedničku funkciju u više od 11.000 tvitova”, koji je list objavio na svom sajtu. Ovo su neka od saznanja do kojih su došli:

  1. U više od polovine tvitova Tramp napada sve i svakoga

Na meti njegovih napada su politički protivnici, istraga o ruskom miješanju u američke izbore 2016, Federalne rezerve, TV-emisije i voditelji, bivši članovi administracije i osnivač Amazona Džefa Bezosa.

  1. Vladini zvaničnici su predlagali da se Trampovi tvitovi objavljuju 15 minuta nakon što pritisne “ENTER”

Anonimni izvori iz Tvitera tvrde da su savjetnici američkog predsjednika tražili uvođenje privremenog moratorijuma na njegove tvitove, kao i da se na samom početku njegovog mandata razmatrali mogućnost da se tvitovi objavljuju sa zakašnjenjem od 15 minuta kako bi imali vremena da intervenišu. Brzo su, međutim, odustali od toga, strahujući od mogućih posljedica ukoliko mediji ili sam Tramp za to saznaju.

  1. Trampovi tvitovi djeluju kao da ih niko ne kontroliše – zato što i jeste tako

Analize pokazuju da je Tramp najaktivniji na mreži rano ujutru, prije nego što njegovi savjetnici dođu na posao tako da ne mogu da ga nadziru. Navodno “rijetko tvituje pred drugima… zato što ne voli da nosi naočare za čitanje koje su mu potrebne da bi vidio slova na ekranu”. Radije diktira tvitove svom direktoru za društvene mreže Denu Skavinu, koji sjedi u prostoriji pored Ovalne sale, tako da može da ga čuje. Ponekad i Skavino predlaže Trampu tvitove, koje štampa i veoma krupnim slovima označava sa “oštro”, “umjereno” i “blago”. Nakon toga ih predsjednik odobrava.

  1. Intervjui sa bivšim zaposlenima n Tviteru potvrđuju da je Trampov nalog često izvor tenzija u kompaniji.

– Ponašanje gospodina Trampa na mreži bilo je gotovo svakodnevno tema na sastancima – navodi se u članku, uz komentar da je njegov nalog “često imao više klikova” nego bilo koji drugi nalog na svijetu.

  1. Strane obavještajne službe nastoje da privuku njegovu pažnju

Tviter kanali povezani s državnim propagandnim kampanjama u Kini, Iranu i Rusiji uputili su hiljade postova Trampu, prenosi list. Kanali navodno često šire teorije zavjere i podržavaju politiku republikanca. Sa jednog od takvih naloga navodno je primio post sljedeće sadržine: “Volimo Vas, gospodine predsjedniče!”, a Tramp ga je retvitovao.

  1. Gramatičke i pravopisne greške su namjerne

Iako Skavino sastavlja neke od Trampovih poruka, gramatičke i pravopisne greške na njegovom nalogu često izazivaju podsmijeh,istina je, međutim, da ih njegovo osoblje vidi kao ključni faktor zbog koga uživa simpatije.

– Tim gospodina Trampa uvjeren je da njegov nedotjerani način izražavanja, loša interpunkcija i nedostak šlifa doprinose njegovoj autentičnosti – piše list.

  1. “Omiljeni predsjednik” voli diktatore

Pošto je pročitao doslovno sve Trampove tvitove, Njujork tajms došao je do sljedećih rezultatata: u više od 11.000 tvitova Tramp se 183 puta hvalio sopstvenom veličinom ili oduševljenjem publike na mitinzima, 570 puta je napadao imigrante, 132 puta hvalio diktatore i 36 puta proglasio informativne medije “narodnim neprijateljem”. Šesnaest puta je sebe opisao kao “omiljenog predsjednika”.

(Blic)

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO