Svijet

Lideri EU apeluju: Neophodno utvrditi tačno porijeklo korone

Lideri EU su danas pozvali na neometanu istragu o porijeklu virusa korone, koji je najprije registrovan u centralnoj Kini, dok je na meti kritika prvobitna istraga Svjetske zdravstvene organizacije.

Lideri EU apeluju: Neophodno utvrditi tačno porijeklo korone
FOTO: PATRICK SEEGER/EPA

Studija SZO iz januara i februara bila je “nedovoljna i nepotpuna”, saopštila je prošlog mjeseca misija SAD pri UN u Ženevi, pozivajući na sprovođenje druge istrage koja će biti pravovremena, transparentna i zasnovana na dokazima i koja će obuhvatiti i Kinu.

– Istražiteljima je potreban potpuni pristup svemu što je neophodno kako bi stvarno našli izvor ove pandemije – rekla je predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lejen na pres konferenciji u Briselu, prenio je Rojters.

Šef Evropskog savjeta Šarl Mišel izjavio je da “svijet ima pravo da zna šta se tačno dogodilo kako bi mogao da nauči lekcije”.

On je dodao da EU podržava sve napore u tom pravcu.

Britanski ministar zdravstva Met Henkok danas je rekao da je potrebno sprovesti potpuno nezavisnu i neometanu istragu o porijeklu virusa u Kini.

U nacrtu teksta koji bi trebalo da bude usvojen na samitu EU-SAD naredne sedmice poziva se, između ostalog, “na napredak u transparentnoj, drugoj po redu studiji o porijeklu Kovida-19, koju bi predvodili eksperti SZO, a koja bi bila neometano sprovedena”.

U prvom izvještaju SZO navedeno je da su virus sa slepih miševa na ljude vjerovatno prenijele druge životinje, kao i da je “izuzetno malo verovatno da je virus nastao putem incidenta u laboratoriji”.

Diplomate EU su navele da je podrška Unije novoj studiji mahom simbolična, pošto EU neće biti direktno uključena u njeno sprovođenje.

Virus je najprije identifikovan u gradu Vuhan u centralnoj Kini krajem 2019.

Prihvati notifikacije