Magazin

LIJEPE I KORISNE Problem sa vlagom u kući možete da riješite pomoću 5 sobnih biljaka

Pojava buđi nastaje usljed povećanog nivoa vlage u domu, a izaziva i neprijatan miris i stvara nelagodnu atmosferu u prostoru koji treba da bude oaza mira i opuštanja.

Orhideja
FOTO: CARLOS ORTEGA/EPA

Na sreću, prelijepe sobne biljke su odličan saveznik u borbi protiv buđi.

Nakupljanje ružnih fleka buđi ne samo da kvari izgled enterijera, već uništava i namještaj i dolazi sa nizom potencijalno opasnih zdravstvenih posljedica.

Da bi se ovaj problem olakšao, pomoći će redovno provjetravanje prostora, pranje tkanina koje upijaju vlagu, češće korišćenje ventilatora i sličnih uređaja.

Međutim, sve navedeno će neminovno dovesti do povećanja mjesečnih komunalnih troškova, pa se mnogi ljudi okreću mnogo jeftinijem i često veoma efikasnom rješenju – sobnim biljkama, piše Tportal.

– Plijesan u domu nastaje zbog viška vlage. Tople prostorije, poput kupatila i kuhinja, posebno su ugrožene. Korišćenje biljaka za sprečavanje plijesni praktičan je i prirodan način za kontrolu vlage i njenih posljedica u domu – rekla je Kris Bonet iz Gardening Expressa, pa navela pet sobnih biljaka koje će vam bukvalno osvježiti enterijer.

Engleski bršljan

NASA naučnici izdvojili su engleski bršljan kao jednu od najboljih biljaka za filtriranje vazduha. Vrlo ga je lako uzgojiti jer se dobro prilagođava svakoj sredini. Držite ga na umjerenoj temperaturi i umjerenoj svjetlosti.

Ali važno je da ga redovno zalivate kako bi mogao da dostigne svoj puni potencijal.

Spatifilum

Poznat po svojim efektnim bijelim cvjetovima i raskošnim zelenim listovima, spatifilum je s razlogom postao jedna od najpopularnijih sobnih biljki posljednjih godina.

Iako ćete je lako nabaviti po povoljnoj cijeni, briga o njoj može biti komplikovana jer je osjetljiva. Ne smije biti prekomjerno izložena direktnom suncu i potrebno joj je redovno zalivanje.

– Savršena je za enterijer jer uživa u sjenci i upija vlagu iz vazduha kroz svoje lišće. Mana je to što je otrovna za kućne ljubimce – kaže Bonet.

Palme

Palme su odličan izbor za pomoć u kontroli vlage i sprečavanju plijesni jer upijaju vodu kroz svoje veliko lišće.

Ekspert za vrtlarstvo preporučila je sorte poput palme Areca, bambusove palme, damske palme, patuljaste urme i palme od trske.

Bostonska paprat

Bostonska paprat je popularna vrsta ukrasne paprati koja je često uzgajana zbog svoje elegantne teksture i sposobnosti da spriječi pojavu plijesni i neprijatnih mirisa uzrokovanih vlagom.

Ima duge i tanke listove efektne prugaste teksture, a najbolje uspijeva u djelimičnoj sjenci. Treba joj vlažnost, ali i dobra drenaža kako bi se spriječilo stvaranje vode u posudi.

Orhideje

Osim što lijepo izgledaju, orhideje su prirodni pročišćivači vazduha jer sve hranjive materije dobijaju upijanjem vazduha (i štetnih čestica) iz svoje okoline.

Vole indirektno svjetlo i umjereno zalivanje i potrebno je da se presađuju svake dvije do tri godine ili kada korijenje ispuni posudu.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu