Politika

LINTA PORUČIO "Nerazumna provokacija Valentina Incka"

Predsjednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta ocijenio je kao nerazumnu provokaciju najavu visokog predstavnika u BiH Valentina Incka da je spreman da nametne zakon o zabrani negiranja genocida u BiH.

LINTA PORUČIO "Nerazumna provokacija Valentina Incka"
FOTO: B92 TV/YOUTUBE/SCREENSHOT

Riječ je o jednoj u nizu provokacija Valentina Incka koja je usmjerena protiv Republike Srpske, Srbije i čitavog srpskog naroda. Apsolutno je apsurdna i bezumna izjava Incka da stavlja u istu ravan Holokaust koji je nacistička NJemačka počinila nad Jevrejima u Drugom svjetskom ratu i ratni zločin nad Bošnjacima u Srebrenici – naveo je Linta.

Linta je istakao da Incko dobro zna da je Haški tribunal bio politički sud koji je osnovan da sudi političkim i vojnim liderima srpskog naroda na osnovu falsifikovanih dokaza i lažnih izjava svjedoka saradnika, saopšteno je iz Saveza Srba iz regiona.

– Dobro je poznato da je Međunarodni sud pravde 2007. godine donio presudu da su pojedine jedinice Vojske Republike Srpske tobože počinile genocid u Srebrenici isključivo na osnovu političkih presuda Haškog tribunala – istakao je Linta.

On je dodao da u međunarodnoj zajednici mnogi znaju da je glavni cilj Haškog tribunala bio da Srbe predstavi kao zločince, a Bošnjake kao žrtve.

– Srbija, Republika Srpska i srpski narod ne prihvataju i nikada neće prihvatiti najbezočniju laž i izmišljotinu da se u Srebrenici desio genocid – ukazao je Linta.

On smatra da Srbija treba da pokrene diplomatsku, pravnu i političku borbu u međunarodnoj zajednici za utvrđivanje prave i pune istine o događajima koji su se desili u Srebrenici 1995. godine.

Prema njegovim riječima, potrebno je, između ostalog, organizovati okrugli sto na kome bi učestovali predstavnici naučnih i obrazovnih institucija, ugledni advokati, pravnici i ličnosti iz javnog života iz Srbije i regiona.