Politika

Linta: Prikazivanje "Dare iz Jasenovca" znači puno potomcima žrtava

Predsjednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta ukazao je danas na značaj prikazivanja filma "Dara iz Jasenovca" na programu Javnog servisa, navodeći da to pruža satisfakciju i znači mnogo potomcima žrtava iz tzv. Nezavisne Države Hrvatske tokom Drugog svetskog rata.

Linta: Prikazivanje "Dare iz Jasenovca" znači puno potomcima žrtava
FOTO: N1/YOUTUBE/SCREENSHOT

Film, kako je naveo u pisanoj izjavi, na ubjedljiv, ozbiljan i potresan način prikazuje samo mali dio užasa logora smrti Jasenovac ispričan iz perspektive jedne djevojčice.

Linta je naglasio da film “Dara iz Jasenovca” nije srpska propaganda, odnosno “nije antihrvatski i antikatolički film”, kako to, kaže, lažno govore njegovi kritičari, već istinit film koji je nastao na osnovu svjedočanstava preživjelih logoraša.

– Važno je naglasiti da je film “Dara iz Jasenovca” samo jedna od bezbrojnih teških i strašnih priča našeg naroda za vrijeme NDH. Zbog toga je važno da Srbija pomogne i podstakne da se snimi na desetine igranih filmova o genocidu nad Srbima u NDH, kao što je snimljeno mnogo filmova o holokaustu odnosno o stradanju Jevreja – poručuje Linta.

Povodom sinoćnjeg prikazivanja filma na Prvom programu Javnog servisa RTS, oglasio se i Odbor za zaštitu prava Srba u Federaciji Bosne i Hercegovine, koji poziva institucije Republike Srpske i institucije Srbije da nastave sa finansiranjem snimanja novih filmova o genocidu i zločinima nad Srbima.

– Potrebno je snimati filmove o stradanju u Drugom svjetskom ratu ali i o stradanju Srba u građanskim ratovima 1991-1995. Naročito je potrebno prezentovati zločine nad Srbima na području Sarajeva i u Drugom svjetskom ratu i u posljednjem ratu – navodi se u saopštenju i dodaje da za snimanje novih filmova ne smiju postojati prepreke.

Prihvati notifikacije