Politika

LINTA TRAŽI OD SRBIJE DA REAGUJE "Presuda generalu Borisavu Đukiću sramna i nepravedna"

Predsjednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta smatra da je presuda penzionisanom generalu JNA Borislavu Đukiću sramna i duboko nepravedna i u funkciji opravdanja potpune laži da je Hrvatska bila žrtva takozvane velikosrpske agresije, te pozvao Srbiju da najoštrije protestuje i traži izručenje.

LINTA TRAŽI OD SRBIJE DA REAGUJE "Presuda generalu Borisavu Đukiću sramna i nepravedna"
FOTO: B92 TV/YOUTUBE/SCREENSHOT

Linta podsjeća da je general Đukić u ponovljenom postupku pred Županijskim sudom u Splitu osuđen na 10 godina zatvora na osnovu lažnih izjava trojice svjedoka za navodni pokušaj rušenja brane Peruća.

– Brojne činjenice jasno pokazuju da je u pitanju montirani sudski proces čiji je cilj da se presudom generalu Đukiću dodatno potvrdi bezočna izmišljotina da su Srbija, JNA i krajiški Srbi izvršili agresiju na Hrvatsku. Tokom ponovljenog sudskog postupka protiv generala Đukića napravljen je niz nezakonitih radnji – ističe Linta u saopštenju.

On navodi da nije izveden nijedan dokaz da je general Đukić podređenima naredio da aktiviraju eksploziv kojim je urušena i oštećena brana Peruća, te ocjenjuje da ova presuda predstavlja nastavak niza političkih presuda srpskim borcima i oficirima koje donosi etnički motivisano hrvatsko pravosuđe.

Linta poziva Ministarstvo spoljnih poslova Srbije da uputi najoštriji protest Hrvatskoj zbog ove sramne i nepravedne presude i da zatraži da general Đukić bude izručen Srbiji.

On podsjeća da Srbija ima ustavnu i nacionalnu obavezu da stručno i finansijski pomogne generalu Đukiću i brojnim drugim pripadnicima JNA, te Vojske i policije Republike Srpske Krajine /RSK/ protiv kojih hrvatsko pravosuđe konstantno pokreće istrage, podiže optužnice i donosi presude na osnovu lažnih dokaza.

Linta ističe da je general Đukić svoju vojničku dužnost obavljao časno i pošteno i nije počinio bilo kakav ratni zločin.

U oružanim sukobima, podsjeća Linta, Đukić je učestvovao kao oficir JNA i pomagao u spašavanju napadnutih pripadnika JNA, njihovih porodica i zaštiti srpskog naroda.

– Jasno je da montirani proces generalu Đukiću nije samo suđenje jednom čoveku, nego i suđenje JNA, Vojsci RSK, krajiškim Srbima i Srbiji da bi se opravdala zločinačka politika ustaškog režima Franje Tuđmana čiji je cilj bio stvaranje etnički čiste hrvatske države bez ili sa što manje Srba – dodao je Linta.