Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

LISTA SKRAĆENA ZBOG KRITIKA REGULATORA Fejsbukova libra okupila 21 KOMPANIJU

Digitalna Srpska
Autor:

Foto: Promo/RAS Srbija

Projekat izdavanja Fejsbukove digitalne valute libre okupio je 21 kompaniju, uključujući Uber i Spotify, pokazuje povelja o osnivanju Libra Association, objavljena nakon prvog sastanka u Ženevi. Članice-osnivači zvanično su potpisale povelju o libri, objavio je glavni direktor udruženja Bertrand Perez, izdvajajući među grupom kompanija Uber, Spotify i Vodafone.

– Sada imamo potpunu garanciju o njihovom angažmanu, tako da imamo povjerenja u projekat – dodao je Perez.

U septembru su iz Libra Association izrazili nadu da će broj kompanija-učesnica porasti sa početnih 28 na “nešto više od 100”. Umjesto toga, lista se smanjila pošto je nekoliko kompanija uzmaklo pred učestalim kritikama regulatora iz svih dijelova svijeta.

Tako su kartičarske kuće Visa i Mastercard, internet trgovina eBay i kompanija za digitalno plaćanje Stripe krajem prošle nedjelje objavile da odustaju od članstva u Libra Association, a desetak dana ranije iz projekta se povukla i kompanija za digitalno plaćanje PayPal.

Kompanije su se pokolebale nakon učestalih upozorenja regulatora o prijetnjama koje sa sobom donose digitalne valute, uključujući probleme vezane za zaštitu podataka i transakcija, pranje novca i stabilnost finansijskog sistema. Tako su Francuska i Njemačka najavile blokadu libre u Evropi, predlažući umjesto toga izdavanje javne kriptovalute kojim bi upravljale centralne banke.

Radna grupa G7 upozorila je, ipak, da bi “globalne stabilne digitalne valute pokrivene imovinom”, poput evra i dolara, mogle zadati probleme centralnim bankama pri utvrđivanju kamatnih stopa, prema izvještaju u koje je uvid dobio BBC. U Libra Association nisu željeli da komentarišu taj izvještaj.

Perez je ipak naznačio da bi datum izdanja libre mogao biti pomjeren u odnosu na zacrtanu sredinu 2020. godine.

– Želimo da izgradimo solidnu platformu koja će opstati na duži rok – rekao je, izražavajući nadu da će ipak dostići planiranih 100 kompanija-osnivača.

(SEEbiz)

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO