Svijet

LJEKAR IZ PAKLA Djecu oboljelu od raka liječio uljem koprive, roditeljima govorio da ne idu bolnice

Šarlatan koji se predstavljao pod imenom dr Nikolaos Kondos godinama je varao stanovnike Grčke da je ugledan doktor, izuzetan stručnjak koji “pionirskim” metodama spasava i najteže slučajeve. Njegove prakse uzrokovale su smrt troje ljudi, od čega je dvoje maloljetno.

LJEKAR IZ PAKLA Djecu oboljelu od raka liječio uljem koprive, roditeljima govorio da ne idu bolnice
Foto: Goran Šurlan/RAS Srbija

Od 2016. godine u Grčkoj se najednom pojavljuje ugledni ljekar dr Nikolaos Kondos, inače neurolog i onkolog. Međutim, kako je kupko počeo da se odmotava i grčka policija je imala pune ruke posla, prije nego što je prije nekoliko dana uhapsila 47-godišnjeg “ljekara” u Koropiju.

Koliko se dobro predstavljao na mrežama svjedoči činjenica da su se čak neki ugledni ljekari divili njegovim alternativnim metodama liječenja, a da je među pacijentima imao i mnoge monahe sa Svete Gore.

Metode koje je predlagao pacijentima za liječenje pokazale su se katastrofalnim i kao rezultat tri osobe uključujući i dvoje djece su preminule bez da su dobile adekvatnu i konvencionalnu medicinsku njegu.

Tako su najteži pacijenti oboljeli od raka umjesto prave terapije dobijali ulje koprive, timijana i kantariona za koje je ovaj ugledni “doktor” tvrdio da će ih izliječiti od raka. Zapravo svim pacijentima je pričao da je on sam brao biljke i pripremao ulja, prenosi Telegraf.

Osim toga, pacijentima je davao iscrpan program ishrane vitaminima i tečnim rastvorima, dok je u manastirima Atike distribuirao kreme za svaki dermatološki problem.

Da zlo bude veće, apelovao je pacijentima da prestanu sa konvencionalnim liječenjem i slijede njegove terapije, koje su uključivale nepoznate tečnosti i ulje kanabisa.

Govoreći u jutarnjem programu TV ANT1 majka 14-godišnje žrtve nadriljekara je ispričala kako se upoznala sa “ljekarom” u Atini, prvo putem mejlova u kojima se potpisivao kao neurolog i onkolog.

– Rekao nam je da je radio u izuzetnom istraživačkom centru u Švajcarskoj u kojem se, naravno, liječi Šumaher, te da se vratio jer želi da liječi svoj narod. Rekao je i da postoji pionirska, ne alternativna terapija koju je odobrila FDA (Svetska agencija za lijekove) – ispričala je nesrećna žena.

Osam mjeseci je slušala pogrešne savjete dr Kondosa, za šta je čak i bio plaćen 19.502 evra od strane roditelja.

14-godišnjakinja je bila na operacija i bila podvrgnuta liječenju na osnovu protokola, ali njeno zdravlje se pogoršalo i roditelji su počeli da brinu.

Tada su upoznali roditelje 16-godišnjeg dječka koji je imao istu bolest, a koji su preporučili dr Nikolaosa Kondosa kao velikog stručnjaka.

“Ljekar” je odmah iskoristio priliku i savjetovao 14-godišnjakinji da promijeni način liječenja i slijedi njegova upustva što je rezultiralo smrću oba djeteta.

Nadriljekar je svojom prevarom takođe, usmrtio i 76-godišnjeg muškarca koji mu je za liječenje ostavio čak 17.000 evra tokom 6 mjeseci liječenja.

Kako kaže kćerka vremešnog muškarca, njen otac je nadriljekara upoznao u jednom manastiru u Volosu u kojem su ga monasi smatrali vrhunskim onkologom, koji je veoma poštovan u Grčkoj i svijetu.

Nadriljekar je uhapšen i protiv njega je podnesena optužnica za niz zlodjela koje je prethodnih godina učinio.