Kolumne

Ljubav političara

Idilična slika trojice članova Predsjedništva BiH kako se drže za ruke u Beogradu, srdačno smješkaju jedan drugom i pričaju o miru i suživotu do juče zavađenih naroda, trajala je svega pola sata.

Ljubav političara
Foto: Srpskainfo

Čim su se kamere ugasile, svaki od njih se vratio već dobro poznatoj retorici koja ide u smijeru:” zavadi, pa vladaj”.

A, i zašto bi mijenjali svoj monoton način života, kada im on garantuje udoban i lagodan život. Ne radimo ništa, svađamo se, strašimo narod, a novac kaplje na naše račune i račune naših članova porodica, kumova, poznanika i sličnih.

I ko bi normalan mijenjao ovakav način života!?

Da političari imaju potpuno različite stavove o mnogim pitanjima, nije nikakva tajna. Isto tako, niko naivno ne očekuje da će političari idilično sarađivati i o svemu se na lijep način dogovarati.

Ipak, ono što ne može da se ne primjeti jeste činjenica da naši političari odlično sarađuju samo onda kada se nađu van teritorije BiH, dok unutar države jedni druge ne mogu očima gledati.

I hajde da se svađaju i međusobno takmiče oko loše ekonomske situacije u kojoj žive građani, ili sve većeg odliva stanovništva i drugih važnih pitanja, već se njihove svađe obično svode oko toga ko više voli, odnosno ne voli ovu državu.

I dok se oni međusobno svađaju, inate i optužuju, država polako tone u beznađe. I onda se mi kao nešto čudimo što nam građani odlaze, a strane diplomate grohotom smiju.

Svjesni smo da će sukobi političara biti nastavljeni, jer čim riješe jedan problem, pojaviće se neki drugi, i tako u krug.

Po već isprobanom receptu odgovornost će prebacivati jedni na druge, svađati se, preglasavati, ograđivati od izjava onog drugog, i tako sve dok ne zaborave šta je uopšte bila tema razgovora i oko čega su se ono svađali.

Za to vrijeme, građani mogu ili spakuju kofere i pridruže se svojim prijateljima, kumovima ili rođacima u inostranstvu, ili da sede i čekaju da se domaći političari napokon opamete i umjesto na vlastiti, počnu misliti na opšti interes.