Svijet

LOŠA EPIDEMIOLOŠKA SITUACIJA Škole u Crnoj Gori počinju da rade po "SISTEMU SEMAFORA"

Zbog loše epidemiološke situacije u Crnoj Gori, početak školske godine odložen je za 1. oktobar, a da li će polazak u škole u pojedinim opština i tada biti moguć, odlučivaće se u zavisnosti od situacije.

LOŠA EPIDEMIOLOŠKA SITUACIJA Škole u Crnoj Gori počinju da rade po "SISTEMU SEMAFORA"
FOTO: SNEŽANA KRSTIĆ/RAS SRBIJA

U tu svrhu Ministarstvo prosvjete saopštilo je model po kome počinje rad škola i vrtića, a koji će biti podložan promjenama po “sistemu semafora”, koji je izradio Institut za javno zdravlje.

“Sistem semafora” podrazumjeva da će od stanja u pojedinoj opštini zavisiti da li će škole u tim opštinama preći na onlajn rad ili će pak funkcionisati normalno, saošteno je iz tog resora.

Svi vrtići počinju sa radom 1. oktobra.

Predstavnik IJZ Dragan Laušević je kazao da su imali intenzivne konsultacije, pokušavajući da obezbijede da djeca krenu u školu, istovremeno imajući u vidu epidemiološku situaciju.

– Smatramo da je boravak u školama po definisanom modelu epidemiološki trenutno bezbjedniji nego na igralištima – saopštio je Laušević, prenio je portal RTCG.

On je dodao i da će se narednih dana pratiti stanje po opštinama po tzv. “sistemu semafora” i u narednim danima će upravo od tog predvidivog i na struci zasnovanog modela od IJZ, zavisiti zatvaranje i otvaranje škola.