Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

LOŠI ZABAVLJAČI PRED KAMERAMA Kako TV prenos sjednica utiče na narodne poslanike

Politika
Autor:

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Živimo u potpuno izopačenom vrijednosnom okviru, gdje izazivanje skandala privlači pažnju gledalaca čak i kada se radi o Narodnoj skupštini u kojoj se odlučuje o sudbini građana.

Ovako stručnjaci komentarišu uticaj TV prenosa na ponašanje narodnih poslanika i ostalih gostiju u parlamentu Srpske.

Zahvaljujući televizijskom prenosu skupštinskih sjednica, građani su posljednjih mjeseci svjedočili burnim raspravama, svađama, kršenju svih pravila, pa čak i nasilju.

Građani često komentarišu da prenos Skupštine gledaju više zbog toga ko će kome šta da kaže nego koji će zakon biti usvojen, dok stučnjaci smatraju da se NSRS dijelom i zbog direktnog prenosa pretvorila u politički ring neistomišljenika.

– Sasvim je sigurno da na ponašenje narodnih poslanika utiče činjenica da je to direktan prenos. Oni tada daju posebno na mašti kreativnosti i osmišljavanje onih poteza koji bi mogli biti „zanimljivi i atraktivni“ gledaocima i o kojima bi se poslije dugo prepričavalo – smatra politička analitičarka Tanja Topić.

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Tanja Topić

Dodaje da smo mi kao narod skloni takvoj vrsti ponašanja, što svjedoči i velika pažnja građana.

– Živimo u potpuno izopačenom vrijednosnom okviru. Na posljednjem zasjedanju i reakcijama nakon toga smo vidjeli da smo mi društvo koje podržava tu vrstu nasilja. Mi smo još društvo koje živi posljedice autoritarne političke kulture, gdje volimo lupanje šakom od sto i tu vrstu političkog teatra – smatra Topićeva.

– Da živimo u uređenijem i odgovornijem sistemu sigurno da bi TV prenos doprineo efikasnijem radu parlamenta, ali i izvršne vlasti, pa bi i scene koje su nedavno viđene u NSRS bile nezamislive – smatra politikolog Darko Kuzmanović.

Nema odgovornosti

On tvrdi da političari u RS apsolutno ne mare kako za vlastite postupke tako ni za izgovorene riječi, jer ne osjećaju bilo kakvu odgovornost.

– Držanje u konstantnom strahu, ali i politička i medijska nepismenost uslovili su da, s prenosom ili bez njega, bez bilo kakvog osjećaja odgovornosti političari u RS pokazuju nestručnost, aroganciju i nevaspitanje kakvo teško da je zabilježeno i u jednoj evropskoj zemlji. Budući da za političare iz vlasti ne postoji sankcija, situacija će se u narednom periodu usložnjavati. Nakon prvog “šamara” u Narodnoj Skupštini, samo je pitanje dana kada ćemo ispred malih ekrana svjedočiti drugom, trećem, četvrtom – zaključio je Kuzmanović.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO