Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

LUČIĆ TVRDI “Novac lokalnim zajednicama dijeljen po stranačkoj pripadnosti”

Politika
Autor:

Foto: SDS

Grad Istočno Sarajevo oštećen je za oko 330.000 КM prilikom raspodjele novca za pomoć lokalnim zajednicama, koji je Vlada Republike Srpske dobile iz kreditnih sredstava Međunarodnog monetarnog fonda, rekao je predsjednik Skupštine grada Istočno Sarajevo i predsjednik Кonferencije o lokalnoj samoupravi SDS Miroslav Lučić.

Kako se navodi u saopštenju SDS, Lučić je istakao da su ova sredstva raspoređena bez kriterijuma i na osnovu stranačke pripadnosti načelnika i gradonačelnika u lokalnim zajednicama.

Na sastanku Saveza opština i gradova Republike Srpske usaglašen je prijedlog raspodjele ovih sredstava opštinama i gradovima u Srpskoj, koji je trebalo da bude upućen Vladi Republike Srpske, međutim, ono što je kasnije urađeno nije u skladu sa tim  dogovorom, rekao je Lučić, dodajući da je način raspodjele sredstava opštinama i gradovima dogovoren politički, na sjednici Izvršnog komiteta SNSD.

– Grad Istočno Sarajevo, koji ostvaruje mjesečno oko 550.000 КM od povrata indirektnih poreza, dobio je samo 226.000 КM, dok su opštine i gradovi kojima rukovodi  SNSD, dobili mnogo više nego što im pripada. Opština Ugljevik dobila je 100.000 КM manje, opštine Čajniče i Rudo dobile su po 50.000 КM manje, dok su opštine Pale i Foča dobile po 100.000 КM više. Grad Trebinje, naprimjer,  dobio je čak 300.000 КM više od prihoda koje inače ostvaruje po ovom osnovu – pojasnio je Lučić.

Lučić smatra neprihvatljivim da se raspodjela zajedničkih sredstava koja pripadaju ravnopravno svim lokalnim zajednicama i građanima, vrši tendenciozno i stranački.

– Ako SNSD predstavnici  nastave ovakvu praksu nepravedne raspodjele u lokalnim zajednicama u Srpskoj, vrlo brzo doći ćemo u situaciju da imamo gradove prvog, drugog ili trećeg reda, odnosno, građane prvog, drugog i trećeg reda. Ovakav način raspodjele ne ide na čast nikome –  rekao je Lučić i zatražio da Vlada Republike Srpske ispravi učinjene nepravilnosti.

Lučić je naglasio da će kreditna sredstva MMF vraćati svi građani Republike Srpske, te da zbog toga svi treba da imaju i jednaka prava prilikom raspodjele.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO