Kultura

MAGIJA SE NASTAVLJA Mulan je film koji vraća publiku u kina

Magija se nastavlja, mnoge generacije odrasle su na uzbudljivoj animiranoj avanturi o kineskoj ratnici "Mulan" (1998.) nominovanoj za nagradu Oskar, a sada zajedno sa nekom novom publikom iščekuju istoimeni igrani rimejk rediteljke Niki Karo.

MAGIJA SE NASTAVLJA Mulan je film koji vraća publiku u kina
FOTO: NINA PROMMER/EPA

Proslavljena rediteljka donosi epsku priču o legendarnoj kineskoj ratnici “Mulan”, neustrašivoj mladoj ženi koja zbog ljubavi prema svojoj porodici i državi rizikuje sve i postaje jedna od najvećih ratnika za kojeg je Kina ikada čula.

Kada kineski car pošalje dekret u kome piše da svaka porodica mora da pošalje jednog člana koji će se pridružiti Carskoj vojsci u odbrani zemlje od osvajača sa severa, Hua Mulan, najstarija ćerka proslavljenog ratnika, zamijeniće svog oboljelog oca. Prerušena u muškarca, predstavlja se kao Hua Jun i na svakom koraku suočiće se sa izazovom kako bi prigrlila svoju unutrašnju snagu i istinski potencijal. Ovo je epsko putovanje koje će je preobratiti u poštovanog ratnika i na kome će zaslužiti poštovanje i zahvalnost čitave nacije i njenog oca učiniti ponosnim.

Osim u studiju film je sniman i u stvarnom okruženju, a prema riječima rediteljke vizija je bila da se priča koja je izrazito epska i emocionalna ispriča na veoma realan način.

– Ono što me je privuklo da snimim film je ona sama, Mulan i njeno životno putovanje od djevojke sa sela do vojnika prerušenog u muškarca, do ratnika i heroja. Priča koja je jednako relevantna kao što je bila kada je prije 15 vijekova napisana – dodala je rediteljka.

Priča je nastala po kineskoj pjesmi “Balada o Mulan” i ispričana je mnogo puta tokom vijekova. Prema riječima producenata djeca u Kini uče o ovoj priči i “Mulan” je veoma važan i veoma živ ep, čak i nakon toliko vremena.

– Za mene je veoma važno u ovom filmu, kao i u ostalim koje sam radila da bude promišljen, da poštuje kulturu i da bude usklađen. Svi timovi koji su radili na filmu pristupili su temeljnom istraživanju kineske kulture, slikarstva, istorije i ratne prošlosti – zaključila je rediteljka Niki Karo, piše B92.