Društvo

MAJKA PREMINULOG DJEČAKA NE KRIVI LJEKARE "Poslije operacije mi je rekao: 'Mama, NE VJERUJEM DA SAM OVO JA'"

I mi i Andrija smo bili oduševljeni kako je hirurški zahvat bio izveden, ispravili su u potpunosti njegovo tijelo. Čak je i moje dijete bilo svjesno jer sam ga ja slikala i pokazala mu. “Jao, mama pa ja ne mogu da vjerujem da sam ovo ja”, rekao mi je. Ali, nažalost njegov organizam nije izdržao…

MAJKA PREMINULOG DJEČAKA NE KRIVI LJEKARE "Poslije operacije mi je rekao: 'Mama, NE VJERUJEM DA SAM OVO JA'"
FOTO: VESNA LALIĆ/RAS SRBIJA

Ovim riječima počinje ispovijest Mirjana, majka dječaka Andrije S. koji je preminuo na Univerzitetskoj dječijoj klinici u Beogradu nakon operacije deformiteta kičme u privatnoj Opštoj bolnici “Atlas”.

Ona kaže da ne krivi ljekare i da nema nijednu lošu riječ da kaže o klinici na kojoj je njen sin operisan.

Otišli smo 6. januara na operaciju u Beograd jer mu se stanje stabilizovalo, tako da je mogao da bude operisan. Pričali smo malo poslije operacije, bio je svjestan, čak je i počeo da jede… Čak je bio i na običnom kiseoniku, iznenadili smo se. Bio je lijep preokret, lijepo je ispravljen, ali to njegovo tijelo nije moglo da izdrži, nažalost. Toliko smo bili oduševljeni da su ga tako ispravili. On je bio navikao na tu iskrivljenost kičme i odjednom je ispravljen, prosto ne možete da vjerujete koliko. Ali to organizam nije mogao da izdrži jer i pluća i organi se pomjeraju. Znate šta, u anesteziji 12 časova, to je bio veliki zahvat za njega. Tjelesno je bio veoma mršav, imao 26 kilograma i nije mogao izdržati. Nije imao drugo plućno krilo, vjerovatno je i to bio problem…, priča Mirjana.

Ona kaže da su uslovi u bolnici bili odlični i da ljekarima nema šta da zamjeri.

– Kod njega su bila tri anesteziologa, sestra non-stop 24 časa, toliko su svi ljubazni. Oni su i opremljeni i vidi se da su ljudi stručni, stvarno nemam ni nešto minimalno loše da kažm. Jednostavno, njegovo stanje je bilo takvo da organizam nije izdržao. Na žalost – kaže Mirjana, piše Blic.

Vijest o smrti dječaka, šokirala je i nišku humanitarku Marinu Adamović koja je već dvije godine sakupljala novac za hirurški zahvat za Andriju.

Foto: Branko Janačković/RAS Srbija
Foto: Branko Janačković/RAS Srbija

– Prvi put smo sakupili dovoljno novca, ali se njemu stanje pogoršalo, pa je umjesto na operaciju morao da ide u Tursku na rehabilitaciju. Kako je rastao, kičma mu se sve više krivila. Pošto je novac iskorišćen za rehabilitaciju, ponovo smo krenuli da sakupljamo pomoć za novu operaciju, ali je hitno nedostajalo 400.000 dinara. Jedan čovjek koga poznajem, došao je kod mene i rekao da će on pozajmiti novac da Andrija ode na operaciju pa je tako i bilo, kaže Marina.

Ona kaže da se nadala da će dječak biti dobro i da su prve vijesti nakon operacije bile obećavajuće, ali onda se stanje pogoršalo.

– Njegova majka mi se javila porukom, rekavši da je Andrija operisan, da je na intenzivnoj njezi i da je dobro. Zahvalila se svim dobrim ljudima koji su učestvovali u prikupljanju pomoći. Međutim, dan ili dva poslije toga mi je javila da je preminuo. Baš sam se potresla. Andrija je bio zlatno dijete. Znala sam ga lično, jednom je došao do mene sa drugovima koji su mu pomagali u školi – kaže Marina.

(Blic)