Svijet

Makron o svemirskoj politici: Evropa zaostaje za rivalima (FOTO)

Evropi je potrebna hrabrija svemirska politika, izjavio je danas francuski predsjednik Emanuel Makron i upozorio da se dovodi u pitanje suverenitet Evrope, ako zaostane za rivalskim silama u ovoj ključnoj oblasti tehnološkog, naučnog i vojnog takmičenja.

Makron o svemirskoj politici: Evropa zaostaje za rivalima (FOTO)
FOTO: JULIEN WARNAND/EPA

Tokom obraćanja na sastanku u Tuluzu, u Francuskoj, Makron je izjavio da su nedavni događaji pokazali koliko je važna sposobnost da se prati kretanje trupa iz orbite i kao primjer naveo satelitske snimke koji su pokazali masovno vojno raspoređivanje Rusije u blizini Ukrajine, prenosi AP.

FOTO: 
JULIEN WARNAND/EPA
FOTO: JULIEN WARNAND/EPA

– Nema potpune moći ili autonomije bez upravljanja svemirom. Bez njega ne možete da osvojite nove granice ili čak da kontrolišete svoje – rekao je Makron.

Evropa ima dobre rezultate kada je u pitanju lansiranje satelita za telekomunikacije, usluge globalnog pozicioniranja i naučna istraživanjama, ali zaostaje za rivalima kao što su SAD, Rusija i Kina kada je u pitanju slanje ljudi u svemir, pošto nema mogućnost da lansira sopstvene misije sa posadom, navodi AP.

Šef Evropske svemirske agencije prošlog mjeseca je podržao pozive da se razvije sopstvena letjelica sa posadom, iako zemlje članice to tek treba da odobre.

Pročitajte još

Makron je poručio da Evropa treba da razmotri da li hoće da ide tim putem, i ako to želi, kako je naglasio, trebalo bi da postavi ciljeve.

Po njemu, jedna opcija bi bila da Evropa prati SAD u cilju ka Marsu, dok bi druga bila da se fokusira na zamjenu zastarjele Međunarodne svemirske stanice.

Makron je još upozorio da se Evropa suočava sa jakom konkurencijom, ne samo velikih sila, već i novih rivala kao što su Indija i privatne kompanije poput “Blu oridžina” i “Spejs eksa”, kao i da je stiotine hiljada poslova trenutno povezao za svemirsku industriju.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu