Kultura

MALO, ALI IH IMA Mladi iz Istočnog Sarajeva ČUVAJU TRADICIJU i kulturno nasljeđe

U doba kada tehnologija napreduje toliko brzo da čovjek jedva uspijeva da je isprati, malo je mladih ljudi koji žele da svoje vrijeme posvete očuvanju onoga lijepog  iz prošlosti.

MALO, ALI IH IMA Mladi iz Istočnog Sarajeva ČUVAJU TRADICIJU i kulturno nasljeđe
FOTO: OMLADINSKO UDRUŽENJE AXIOM/USTUPLJENA FOTOGRAFIJA

Malo, ali ih ima, a dokaz za to je Omladinsko udruženje Axiom iz Istočnog Novog Sarajeva.

Riječ je o grupi od dvadesetak mladih ljudi, volontera, na čelu sa predsjednikom Goranom Kovačevićem, koji već sedam godina vrijedno rade na edukaciji i podizanju svijesti o različitim problemima u društvu, ali i očuvanju kulturne baštine.

Tokom svog rada naše udruženje je ostvarilo značajnu saradnju sa drugim udruženjima i kulturnim ustanovama u zemlji i inostranstvu, te se nametnulo kao prepoznatljlivo po kvalitetu programa i projekata koje realizuje – kaže Kovačević.

Prema njegovim riječima, kroz različite projektne aktivnosti do sada su promovisali nenasilno ponašanje mladih, edukovali i podizali svijest o problemu trgovine ljudima i seksualnoj eksploataciji mladih, podsticali ih na kvalitetno i aktivno korištenje slobodnog vremena, te radili na razvoju vještina i osnaživanju mladih kroz edukativne radionice.

Foto: Omladinsko udruženje AXIOM/ustupljena fotografija
Foto: Omladinsko udruženje AXIOM/ustupljena fotografija

-Vremenom, s obzirom da i u krugu volonetera imamo veći broj onih koji se bave folklorom, posvetili smo se i projektima iz oblasti tradicionalne kulturne baštine. Organizovali smo radionice tkanja, revije originalnih narodnih nošnji, sproveli dva terenska istraživanja o tradiciji i folkoru Srba sa područja Bradine i Vlašića, poslije kojih smo i izdali dvije knjige u kojima su prezentovani rezultati tih istraživanja – ističe Kovačević.

Jedan od zapaženih projekata, ujedno i prvi takav u našoj državi, bio je i ciklus apstraktnih umjetničkih slika inspirisan motivima sa narodnih nošnji Srba iz BiH.

-Ovaj projekat je na kreativan i inovativan način pokazao kako likovna umjetnost može služiti promociji tradicionalnog nasljeđa. Ipak, naš najznačaniji projekat do sada je svakako bio evropski partnerski projekat „Make it New“ koji je podržan od strane Deska Kreativna Evropa iz Banjaluke, koji je realizovan tokom prethodne dvije godine uz sufinansiranje Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske“, naglasio je naš sagovornik.

Foto: Omladinskoo udruženje AXIOM/ustupljena fotografija
Foto: Omladinskoo udruženje AXIOM/ustupljena fotografija

Projekat „Make It New“ bio je partnerski projekat organizacija iz tri države, koji je sufinansiran od strane Evropske komisije i fonda Kreativna Evropa te Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske, a u kojem su učestvovali KC Mladost iz Futoga (Srbija) kao nosilac projekta, KC Travno iz Zagreba i OU AXIOM iz Istočnog Sarajeva kao partneri na projektu.

-Projekat je nastao u Evropskoj godini kulture pa je i osnovna ideja bila očuvanje i promovisanje tradicionalnih elemenata kulturnog nasljeđa kroz izradu narodnih nošnji autentičnim tehnikama ručnog rada, koje se danas više ne koriste. Na ovaj način projekat je imao za cilj podizanje svijesti o značaju kulturnog nasljeđa, o promociji narodne umjetnosti i starih zanata, te edukaciji i osposobljavanju pojedinaca za različite vještine i tehnike ručne radinosti, kako bi one oživjele i vratile se u upotrebu u današenjem vremenu – kaže Kovačević.

Bio je usmjeren na publiku različite životne dobi, a osnovna ideja vodilja bila je edukacija i širenje znanja o sličnostima i različitostima kulturnog nasljeđa zemalja učesnica u projektu, a sve u cilju prevazilaženja predrasuda i povezivanja naših naroda.