Svijet

PRIJETNJA HRVATSKOG MINISTRA “Srbija će imati posljedice zbog otimanja kulturne baštine”

Srbija će zbog otimanja hrvatske kulturne baštine snositi posljedice u pristupnim pregovorima sa Evropskom unijom (EU), kaže hrvatski ministar ministar spoljnih i evropskih poslova Gordan Grlić Radman.

PRIJETNJA HRVATSKOG MINISTRA “Srbija će imati posljedice zbog otimanja kulturne baštine”
FOTO: HRT/YOUTUBE/SCREENSHOT

Žestoke kritike hrvatskih zvaničnika i kulturnih ustanova izazvao je Zakon o kulturnom nasljeđu koji je parlament usvojio u decembru.

– Otimanje hrvatske kulturne baštine nije niti u skladu s evropskim vrijednostima i s perspektivom za koju se Srbija opredelila i zasigurno će imati određene konsekvence kada se budu otvorila određena poglavlja koja su s time u vezi ključna, poput obrazovanja – rekao je Grlić Radman, prenosi hrvatski N1.

Dodao je da je zbog toga hrvatski ambasador u Beogradu protestovao kod srpskih vlasti.

Prema njegovim riječima, prisvajanje tuđe kulturne baštine je skandalozno, ali se “očito uklapa u hegemonističku politiku širenja tzv. srpskog svijeta”.

– To je nama u 21. vijeku nerazumljivo i neprihvatljivo i to vrlo oštro osuđujemo – rekao je Grlić Radman.

U Srbiji je 23. decembra 2021. izglasan Zakon o kulturnom nasleđu kojim su u staru i retku bibliotetsku građu svrstavaju i izdanja dubrovačke književnosti koja pripadaju “i srpskoj i hrvatskoj kulturi, zaključno s 1867. godinom”.

Ministarstvo kulture i informisanja Srbije saopštilo je danas da odredba Zakona o kulturnom nasljeđu po kojoj izdanja dubrovačke književnosti pripadaju i srpskoj i hrvatskoj kulturi, ne znači da Srbija spori da je stara dubrovačka književnost i dio kulturnog nasleđa Hrvata.

Prihvati notifikacije