Društvo

Manjak povrća zapapriće zimnicu: Prerađivači u problemu, bolja situacija ne očekuje ni građane

Zbog izrazito nepovoljnih vremenskih prilika, koje su desetkovale povrtarske usjeve u Srpskoj, pred prerađivačima je neizvjesna sezona.

Manjak povrća zapapriće zimnicu: Prerađivači u problemu, bolja situacija ne očekuje ni građane
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER

Strahuju da na domaćem tržištu neće biti dovoljno voća i povrća za otkup, a ne mogu računati ni na uvoz jer ništa bolja situacija nije ni u regionu pa je već izvjesno da kupce na jesen očekuju paprene cijene zimnice.

Sezona prerade voća i povrća u Srpskoj polako se zahuktava, prvi za preradu dospio je krastavac, a rad pogona u punom kapacitetu uslijediće kada većina sorti voća i povrća dospije za berbu.

Pročitajte još

Direktor jedne firme iz Zvornika, Ahmet Hublić kaže da planiraju otkupiti oko 3.000 tona povrća – krastavac kornišon, kupus, luk, mrkvu i sve vrste paprike, od feferone do babure.

– Naši kooperanti zbog proljetnih kiša bilježe štetu, ali uz pomoć zaštitnih sredstava i predanog rada uspjeli su da sačuvaju većinu proizvodnje, tako da očekujem desetak odsto manje povrća u odnosu na plan. Ono što ne otkupimo od kooperanata, nastojaćemo namiriti sa domaćeg tržišta ili iz Srbije, ali već sada je jasno da povrća neće biti dovoljno. To pokazuju i aktuelne cijene na pijacama – priča Hublić.

Dodaje da je situacija u Srbiji čak i teža u odnosu na Srpsku i BiH.

– Grad je uništio plantaže paprika u Vojvodini, dok je rijeka Morava desetkovala proizvodnju krastavaca. Sa smanjenom proizvodnjom povrća suočavaju se i Turska, Albanija, Bugarska, Španija, kao i Makedonija. Takva situacija će se definitivno odraziti na rast cijena zimnice, koja će biti skuplja nego prethodnih godina. Na poskupljenja će uticati i ulazni troškovi jer su veći nego lani – rekao je Hublić i naveo da je naročito poskupjela staklena ambalaža te da je taj problem aktuelan već duže vrijeme.

U firmi iz Semberije završili su remont fabrike i u sezonu ulaze spremni. Planiraju da otkupe oko 8.000 tona voća i povrća, ali i njih brine mogući manjak robe na tržištu.

– Dva mjeseca gotovo u kontinuitetu padala je kiša, a potom je naglo ugrijalo, što je uticalo da dosta površina pod povrćem poljoprivrednici bespovratno izgube. I ono što je ostalo u lošem je stanju, kvalitet će biti slabiji, tako da ćemo morati ekspresno prerađivati robu čim stigne. Svako čekanje i zastoj uticaće na truljenje jer je povrće puno vode. Zbog svega toga nezahvalno je predvidjeti ishod ovogodišnje sezone – rekao je direktor ove firme Stevo Filipović, piše Glas Srpske.

On ističe da prethodnih pet godina nisu uopšte uvozili voće i povrće, da su sve potrebne količine nalazili kod poljoprivrednika iz Srpske.

– Saradnja sa domaćim proizvođačima naš je prioritetni zadatak. Sarađujemo sa voćarima i povrtarima od Lijevča polja, Posavine, Podrinja pa sve do Semberije. Međutim, sve ukazuje da ove godine povrća neće biti dovoljno, a ne znamo ni odakle da uvezemo jer isti problemi muče i fabrike u Srbiji i Makedoniji – rekao je Filipović.

Kooperanti

Ahmet Hublić kaže da su sve izraženiji problemi sa smanjenjem broja kooperanata i padom poljoprivredne proizvodnje.

– Ove godine imamo oko 30 odsto kooperanata manje nego lani i to je mahom populacija od 55 do 65 godina života, mladih uopšte nema. Situacija je poprilično zabrinjavajuća – priča Hublić.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije