Politika

Markovićeva: Važno je govoriti o različitim oblicima nasilja nad ženama

Važno je govoriti o različitim oblicima nasilja nad ženama, kao što je ekonomsko nasilje, načinima prepoznavanja nasilja nad ženama, o tome kome i kako prijaviti nasilje ukoliko se desi kao i o položaju žena invalida u Republici Srpskoj“ – rekla je poslanica SDS u NSRS i zamjenica predsjednice Odbora jednakih mogućnosti Ivanka Marković, večeras na panel diskusiju na temu „Stop nasilju nad ženama“.

Markovićeva: Važno je govoriti o različitim oblicima nasilja nad ženama
FOTO: SDS

Cilj ovoga panela je da se probudi svijest kod svih i da se ukaže na činjenicu da nasilje nad ženama nije sinonim za nasilje u porodici, već da predstavlja različite oblike nasilja u privatnom ali i u javnom životu u kojima se kao pasivni subjekat javljaju žene – istakla je Markovićeva.

Ona je dodala da su sve države prihvatile Istanbulsku konvenciju, a ona je postavila prave standarde kada je u pitanju zaštita žena od nasilja.

– Sve zemlje regiona su usvojile te preporuke i unijele ih u svoja zakonodavstava. Problem je u primjeni zakona. Zemlje se razlikuju kako u stepenu primujene zakona kako i u stepenu tolerancije društva na nasilje. Potrebno je usvojiti nulti stepen tolerancije na nasilje nad ženama. Nažalost kaskamo za zemljama Zapadne Evrope kada je u pitanju ova tematika – zaključila je Markovićeva.

Ovu panel diskusiji održao je Aktiv žena Srpske demokratske stranke Banjaluka sklopu kampanje „16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja“.