Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

MASOVNI PROTESTI UNOSE NEMIRE Vlada Španije osudila sukobe, POHVALILA POLICIJU

Svijet
Autor:

Foto: Enric Fontcuberta/EPA

Vlada Španije osudila je nasilje tokom protesta katalonskih separatista u Barseloni i drugim gradovima Katalonije, navodeći da joj je cilj bio i ostao da garantuje bezbjednost u regionu.

– Manjina pokušava da izazove nasilje na ulicama katalonskih gradova – navodi se u saopštenju vlade i ističe dobra koordinacija regionalne i nacionalne policije.

Nasilni sukobi demonstranata i policije u Barseloni izbili su drugo veče zaredom, a u Španiji je pokrenuta istraga o grupi Demokratski cunami koja je organizovala proteste zbog osuđujućih presuda liderim katalonskih separatista.

Sukobi su izbili u ponedjeljak, a protesti su pokrenuti pošto je Vrhovni sud u Madridu osudio devet bivših katalonskih političara i aktivista na zatvorske kazne od devet do 13 godina, zbog njihove uloge u neuspjelom proglašavanju nezavisnosti Katalonije 2017.

Troje preostalih optuženih proglašeni su krivima samo za neposlušnost i nisu dobili zatvorske kazne. Bivši potpredsjednik katalonske vlade Oriol Žunkeras osuđen je na 13 godina zatvora zbog pobune i zloupotrebe javnih fondova radi organizovanja referenduma o nezavisnosti Katalonije.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO