Biznis

Mazalica o ogromnim profitima marketa „Odavno je poznato da se strani trgovački lanci PONAŠAJU BAHATO“

Republika Srpska treba da razdvoji domaće od onih trgovačkih lanaca koji dominantno favorizuju i plasiraju strane proizvode, a domaćim proizvođačima ugrožavaju likvidnost.

Mazalica o ogromnim profitima marketa „Odavno je poznato da se strani trgovački lanci PONAŠAJU BAHATO“
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER

To za Srpskainfo kaže poslanik SNSD u Narodnoj skupštini, Srđan Mazalica, komentarišući rezulate istraživanja koje smo objavili. A koje pokazuje da veliki trgovački lanci u BiH imaju skoro duplo veću profitnu stopu u Srpskoj nego oni u zemljama u okruženju.

Primjera radi, tuzlanski „Bingo“ je sa profitnom stopom od 7,3 odsto ostvario dobit od 117.125.912 KM, od ukupnog prihoda od 1.603.360.887 KM.

Njega prati i “Robot” sa profitnom stopom od 4,82 procenta gdje je dobit bila 11.480.901 KM, a ukupni prihodi 237.930.073 KM.

Poređenja radi, u Srbiji je prvi „Delez“ sa profitnom stopom od 4,9 odsto, koliko otprilike ima i „Lidl“ u Hrvatskoj.

Pročitajte još

-Odavno je poznato da se strani trgovački lanci ponašaju bahato, i ne samo sa visokim maržama, već i visokim cijenama zakupa prostora, kao i ponižavajućim uslovima za pristup domaćih proizvođača u marketima. Iz tog razloga, namirnice kupujem isključivo u domaćim marketima. Dakle, tu bih svakako razdvojio marže onih koji iznajmljuju prostor od onih koji zapošljavaju radnike i omogućavaju prodaju domaćih proizvoda. Republika Srpska treba da razdvoji domaće od onih trgovačkih lanaca koji dominantno favorizuju i plasiraju strane proizvode, a domaćim proizvođačima ugrožavaju likvidnost – kaže Mazalica.

Naravno, dodaje on, da ne možemo favorizovati domaće u odnosu na strane, ali bi ipak trebalo naći odgovarajući kriterijum koji bi uvažio ovu razliku, poput broja radnika, izmirene obaveze prema dobavljačima i slično.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu