Biznis

Mercator Grupa poboljšala svoje poslovne rezultate u prvih devet mjeseci 2021. godine

Mercator Grupa je u prvih devet mjeseci 2021. godine ostvarila sve ključne poslovne ciljeve i poboljšala svoje poslovne rezultate u odnosu na isti period prošle godine.

Mercator Grupa poboljšala svoje poslovne rezultate u prvih devet mjeseci 2021. godine
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Operativna dobit iznosila je 57,6 miliona evra, neto dobit iz perioda poslovanja 12,6 miliona evra, a normalizovani EBITDA je veći za 10,8% u odnosu na isti period prošle godine i iznosi 139,3 miliona eura.

Mercator Grupa je isto tako dodatno smanjila svoj neto finansijski dug u posmatranom periodu.

– Mercator je nakon mnogo godina uspio smanjiti omjer između neto finansijskog duga i normalizovane EBITDA ispod pet puta, što dokazuje da strateške odluke daju prave rezultate. Finansijski zdrav i poslovno uspješan Mercator nije samo u interesu kompanije, zaposlenih i vlasnika, već i cijelog lanca, od proizvođača do prehrambene industrije u Sloveniji i regiji. Mercator će nastaviti s digitalnom transformacijom poslovanja i insistirati na pružanju modernih, personalizovanih usluga i ponuda za kupce. Kako je Mercator Grupa dio Fortenove Grupe, možemo nastaviti sa strateškim ulaganjima, posebno u novi logističko-distributivni centar u Ljubljani i obnovu prodajne mreže – rekao je Tomislav Čizmić, predsjednik Uprave Mercatora.

Prihodi od prodaje porasli su za gotovo 1% u posmatranom periodu i iznosili su 1,6 milijardi evra, pri čemu Grupa takođe bilježi sličan rast prihoda od maloprodaje kao osnovne djelatnosti. Poređenja sa 2019. godinom (period prije korone) takođe potvrđuju da je Mercator Grupa uspješno poslovala, jer su prihodi od prodaje u periodu od 1. do 9. mjeseca 2021. porasli za 2,9% u odnosu na isti period prije proglašenja epidemije kovid-19 (period od 1. do 9. mjeseca 2019). Najveći rast prihoda od prodaje zabilježen je u trgovini na malo, odnosno u Sloveniji za 4,8% u odnosu na isto razdoblje prije proglašenja epidemije kovid-19 (period od 1. do 9. mjeseca 2019). Preduzeće Poslovni sistem Mercator, d.d, uspješno je poslovalo u periodu prvih devet mjeseci 2021. godine, ostvarivši 34,4 miliona evra operativne dobiti (EBIT), što je povećanje od 4,2 miliona evra u odnosu na uporedni period prošle godine.

Mercator Grupa je u prvih devet mjeseci ove godine u osnovna sredstva uložila 20,9 miliona evra, od čega je najviše bilo za obnovu prodajne mreže.

Poslovanje u periodu prvih devet mjeseci 2021. godine obilježila je epidemija kovid-19, što je zahtijevalo donošenje dodatnih mjera, kontinuirano prilagođavanje stvarnom stanju i posljedicama pojedinačnih mjera koje su poduzeli Vlada i drugi nadležni organi. Uspješno poslovanje zavisilo je uglavnom o brzoj prilagodbi poslovanja i zalaganju zaposlenih u Mercator Grupi.

A.E.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije