Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

Mićić svečano otvorio plastenik

Regioni
Autor:

Foto Srna

Nakon kružnog toka, trotoara i semafora, u izbornoj godini je na red došao da se otvori i plastenik!

Prilikom posjete Bijeljini, ambasador Njemačke u BiH Kristijana Homan je sa gradonačelnikom Mićom Mićićem predala na upotrebu plastenik u okviru prvog socijalnog preduzeća na ovom području.

– Osim stambenog zbrinjavanja pripadnika nacionalnih manjina, veoma je bitno da budu stvorene mogućnosti za njihovu integraciju na tržištu rada. Zbog toga, zadovoljstvo nam je što smo predali na upotrebu plastenik koji će omogućiti manjinama, u ovom slučaju romskoj populaciji, da rade i žive od svog rada – rekla je Homanova.

Ona je zahvalila gradonačelniku Bijeljine što je podržao projekat Društva za međunarodnu saradnju, kao i za njegov doprinos da Bijeljina bude grad na koji treba da se ugledaju i druge lokalne zajednice kada je riječ o integraciji nacionalnih manjina.

Gradonačelnik Mićo Mićić istakao je da se u Bijeljini podrazumijeva ravnopravnost manjina.

– Romska manjina ima posebnu privilegiju što u Bijeljini postoji Udruženje za promociju obrazovanja Roma “Otaharin”, sa kojim Gradska uprava već godinama uspješno sarađuje, sve sa ciljem poboljšanja standarda života ove populacije. Najviše napora ulažemo u obrazovanje Roma, i to da pripadnici ove populacije budu ravnopravni u obrazovnom sistemu – istakao je Mićić.

On je ukazao da je otvaranje ovog socijalnog preduzeća još jedan korak u integraciji nacionalnih manjina u Bijeljini, te izrazio nadu da će preduzeće uspešno poslovati i obezbediti egzistenciju velikom broju romskih porodica.

U prvom socijalnom preduzeću na ovom području “Agro-plan” zaposleno je 10 radnika. Za proširenje posla dobro će im doći i novi plastenik koji su dobili zahvaljujući donaciji njemačke ambasade u BiH.

Zemljište na kojem se nalazi plastenik obezbijedila je gradska uprava Bijeljine, a plastenik i sadnice njemačko Društvo za međunarodnu saradnju i Fondacija “Oak”.

Predsjednik Udruženje građana za promociju obrazovanja Roma “Otaharina” Dragan Joković rekao je da je preduzeće “Agro-plan” već počelo da radi.

– Već smo ubrali prvo rano povrće, a sada su u plasteniku zasađene sadnice crvene paprike i paradajza. Ovo nije lak posao, zemljoradnički poslovi su vrlo zahtjevni, ali očekujemo da naša prednost budu pogodni uslovi koje imamo, dobar plastenik i plodno zemljište koje smo dobili na korištenje od Gradske uprave, kao i pomoć iz Njemačke – naveo je Joković.

On je dodao da je cilj da se proizvodi dobro prodaju, budući da je to zdrava hrana koja nije tretirana pesticidima.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

IZDVAJAMO