Politika

Miličević o godišnjici pogroma “Odgovorna politika štiti Srbe na Kosovu”

Vršilac dužnosti predsjednika SDS Milan Miličević izjavio je da je martovski pogrom na Kosovu i Metohiji izvršen prije 19 godina još jedan dokaz da su Srbi mučenički narod.

Miličević o godišnjici pogroma “Odgovorna politika štiti Srbe na Kosovu”
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
Milan Miličević

Miličević je u Bijeljini ocijenio da odgovorna nacionalna politika koju vodi predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i Vlada Srbije govori kako treba zaštiti Srbe na Kosovu i Metohiji.

– Imao sam priliku da boravim na Kosovu, a naša opština Teslić imala je čast da kumuje Pećkoj patrijaršiji, gdje smo dočekani širokog srca i osjećali smo se kao svoji na svome. Tokom razgovora sa Srbima na Kosovu i Metohiji vidio sam da vrlo teško žive, pod velikim pritiskom – rekao je Miličević.

Navršava se 19 godina od martovskog pogroma nad Srbima na Kosovu i Metohiji u kojem je ubijeno 19 ljudi, a najmanje 4.000 Srba protjerano.

Pročitajte još

Prema zvaničnim podacima UNMIK i KFOR, uništeno je 800 srpskih kuća i zapaljeno 35 manastira i crkava, a više desetina srpskih grobalja devastirano.

Na meti albanskih hordi su bili Srbi, crkve i manastiri u svim urbanim sredinama i prigradskim naseljima poput Srba u Svinjaru oslonjenom na južni dio Kosovske Mitrovice, Cerskoj ulici i Mašinskom parku u Obiliću, stambenim četvrtima “Ju program” u Prištini i Kosovu Polju, Patrijaršijskoj ulici u Peći, Gavran naselju i Srpskoj ulici u Gnjilanu i nizu drugih “džepova” u kojima su Srbi pretekli tokom prethodnih pet godina apsolutnog bezvlašća na Kosovu i Metohiji.

Gorjele su crkve Svetog Nikole u Prištini, Bogoslovija i Sveti Arhangeli u Prizrenu, Devič u Srbici, Sveti Ilija u Vučitrnu, Crkva Svetog Andreja u Podujevu čiji su krst polomile i oborile razularene albanske horde.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije