Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

MILIONI ZA POLITIČARE OPŠTE PRAKSE Da li su nam potrebni profesionalni poslanici

Politika
Autor:

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Jedno od najisplativijih zanimanja u Republici Srpskoj zasigurno je profesionalni poslanik, koji godišnje, samo na osnovu plata, zarade između 30.000 i 50.000 KM.

Onda ne treba da čudi to što većina poslanika, nakon što osvoje mandat i uđu u parlament, odmah odluče da primaju platu u Narodnoj skupštini RS, a u firmi, u kojoj su do tada radili, postaju „honorarci“.

Neto plata profesionalnog poslanika u NSRS kreće se od 2.550 KM, bez minulog rada. Šefovima poslaničkih klubova neto plata se uvećava za 383 KM, a zamjenik šefa kluba dobija dodatnih 128 KM. Poslanicima koji su na čelu radnih tijela isplaćuje se dodatnih 255 KM na platu. S druge strane, poslanici koji nisu zaposleni u Skupštini primaju oko 70 odsto osnovne plate profesionalnih poslanika, odnosno 1.780 KM.

Iako je i ova cifra poprilično velika, ukoliko uzmemo u obzir da je prosječna plata u Srpskoj 903 KM, činjenica je da taj iznos nije posebno privlačan parlamentarcima, koji se ipak odlučuju za status profesionalnog poslanika.

Potpredsjednik parlamenta Srpske i funkcioner Ujedinjene Srpske Milan Petković smatra da bi status profesionalnog poslanika trebalo ukinuti, te da bi svi parlamentarci trebali da imaju zaposlenje u nekoj drugoj firmi, a ne u NSRS.

Foto: Dejan Božić/RAS Srbija

– Zalagaću se za ukidanje “bijelog hljeba” jer smatram da funkcioneri imaju dovoljno vremena da nađu sebi neki posao, ako ga već nemaju u toku mandata. Pored toga, zagovornik sam i toga da ne postoji ni profesionalni poslanik nego da parlamentarci primaju samo naknadu, a da budu zaposleni na nekom drugom mjestu. Mislim da i o tome treba u budućnosti razmišljati – istakao je Petković.

On kaže da smatra da političari moraju imati znanje, zvanje i zanimanje, a ne da budu samo “profesionalni političari”.

Da li bi zaista trebalo ukinuti status profesionalnih poslanika i koliko bi to rasteretilo budžet?

Ako uzmemo u obzir da je razlika u primanjima između profesionalnih poslanika i onih koji to nisu 30 odsto, odnosno minimum 765 KM, a da u NSRS ima ukupno 84 parlamentarca, onda to znači da bi se samo mjesečno moglo uštediti minimum 64.300 KM, jer je većina poslanika trenutno u stalnom random odnosu u NSRS.

Takođe, ako znamo da im mandat traje 4 godine, ušteda bi za taj period iznosila minimum 3 miliona maraka. Kada tome dodamo iznos koji se uplaćuje za poreze i doprinose profesionalnim poslanicima, taj iznos bi se uvećao za još nekoliko miliona maraka.

Pored toga, ukidanjem profesionalnih poslanika automatski bi prestala potreba za “bijelim hljebom”, što znači dodatnu uštedu koja iznosi stotine hiljada maraka nakon svakih izbora.

Poslanik PDP u NSRS Draško Stanivuković ne slaže se, međutim, sa ukidanjem statusa profesionalnog poslanika.

Foto: Srpskainfo

On kaže da svi poslanici treba da budu profesionalni, a ne da im taj posao bude tek na trećem ili petom mjestu.

– Pojedini poslanici ni ovako ne dolaze na sjednice i čim krene diskusija govore „požurite, moram na svoj pravi posao“. Ako budu radili za paušal tek onda neće dolaziti. Ja sam uvijek za uštedu, ali tako da se plata obračunava po učinku, a da se izostanak mora opravdati. Smatram i da onoga ko nema nijednu diskusiju za godinu dana treba da zemijeni onaj sljedeći sa liste – rekao je Stanivuković.

Dodao je da narod nije glasao za poslanike da bi oni napuštali sjednice i radili svoje privatne poslove.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO