Društvo

MINISTAR ŠERANIĆ SA DIREKTORIMA BOLNICA "Ima dovoljno zaštitne opreme, nabavljamo i brze testove"

Sve bolnice u RS raspolažu dovoljnom količinom medicinske i zaštitne opreme, a četiri mikrobiološke laboratorije, koje rade testiranje na ovaj virus, imaju dovoljnu količinu testova, a nabavka se vrši u kontinuitetu.

MINISTAR ŠERANIĆ SA DIREKTORIMA BOLNICA  "Ima dovoljno zaštitne opreme, nabavljamo i brze testove"
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Poručio je to ministar zdravlja i socijalne zaštite RS Alen Šeranić na sastanku sa svim direktorima bolnica u RS, na kojem se razgovaralo o trenutnoj epidemiološkopj situaciji u RS, funkcionisanju i kapacitetima u bolnicama i provođenju protivpandemijskih mjera zaštite stanovništva i mjera zaštite u zdravstvenim ustanovama.

– Značajan izazov je organizacija rada tako da, kada se pojavi veći broj pacijenata oboljelih od kovid-19 u jednoj opštini ili gradu, susjedne bolnice stave na raspolaganje svoje kapacitete – naglasio je Šeranić.

Po njegovim riječima, UKC RS je od prvog dana na raspolaganju ostalim bolnicama po pitanju edukacije kadra i razmjene iskustava.

– Ono što je najvažnije jeste da su svi pacijenti kojima je potrebna zdravstvena njega adekvatno zbrinuti i da se protokoli dijagnostike i liječenja prilagođavaju najnovijim preporukama Svjetske zdravstvene organizacije – dodaje Šeranić.

FOTO: VLADA RS
FOTO: VLADA RS

Pročitajte još

Razgovarano je i o načinu rada kod prijema pacijenta u konsultativno-specijalističke ambulante, ali i sprovođenju brzih testiranja za sve pacijente koji se primaju na bolničko liječenje, a u toku je i nabavka nove količine ovih testova.

– Pripremamo kapacitetet za narednu sezonu gripa i korona virusa, koja se očekuje od jeseni. Takođe, moramo ojačati kapacitete i za zbrinjavanje pacijenata kod kojih je potvrđen novi virus korona, a potrebna im je neka vrsta hirurške intervencije ili poroda – naglasio je Šeranić.

Sastanku su prisustvovali i rukovodioci Instituta za javno zdravstvo RS i Fonda zdravstvenog osiguranja RS, a bilo je riječi i o sprovedenim preporukama ranije formiranih komisija za praćenje sprovođenja organizacionih, tehničkih, dijagnostičkih, terapeutskih, higijenskih i drugih mjera za sprečavanje i suzbijanje intrahospitalnih infekcija, koje su posjetile sve bolnice, utvrdile trenutno stanje, kliničke protokole i poštovanje mjera i izdale preporuke za organizaciju u cilju sprečavanja širenja virusa SARS-CoV2. Direktori bolnica izvijestili su ministra o provedenim mjerama.